V porodnici jsem strávila 18 hodin do porodu, vaginární vyšetření jen při příjmu, pak už jen občasná kontrola jak se otvírám 1-2 prsty (velice jemně), voda mi praskla sama asi 4 hod před druhou por. dobou - bohužel tak nešťasně (prý nějak zboku), že vystříkl jen ten první proud, mimi kleslo, blány se slepily a dál už nešla ani kapka. Takže mi dr nakonec ještě vodu píchnul (ale napřed praskla sama). Nástřih hráze mi nedělali. Oxytocin mi píchli na vypuzení placenty, ale napřed mi dr řekl, co a proč mi chce píchnout a jestli s tím souhlasím.
Ještě taky zmíním ten monitor. Ano monitorovali mě často. Ty pecky mi připevňovali pochopitelně v leže, ale PA mi sama řekla, že s tím potom už ležet nemusím a můžu si klidně sednout na míč nebo přecházet po pokoji jak mi šňůry dovolí.
Rodila jsem v Olomouci - mám to 50 km, ale pro jistotu jsem se byla podívat i v naší okr. nemocnici, kdyby to šlo tak rychle, že bychom nestihli dojet.
Porodní plán jsem neměla. O porodech jsem něco málo nastudovala. Na případný porod doma jsem se připravila tak, že jsem udržovala všechny mobily nabité a k telefonu přilepila číslo na pohotovost (údajně by měli zvládnout manžela, nebo kohokoliv jiného, slovně navádět tak, aby to zvládl) - rodit doma jsem sice nechtěla, ale asi měsíc před mým porodem si jedna naše známá volala sanitku do porodnice, ale někdo na dispečinku zřejmě podcenil situaci a sanita přijela až za hodinu, když už bylo mimčo venku.
Akorát jsem při příjmu řekla, že chci porodit co nejpřirozeněji a zároveň nejbezpečněji pro miminko.
Předchozí