Tedy, už jsem do toho nechtěla vstupovat, ale nedá mi to, naposledy. NIKDE se tu explicitně nepíše nic o tom, že šňůru má dítě omotanou pouze v porodnici. Je to poměrně častý stav, šňůra bývá často omotaná 2x, 3x, velmi pevně, aniž by bylo nutno končit porod jinak než normálně. Naopak, ve článku nikde výslovně nestojí, CO bylo příčinou urgentní operace, jen nejasné náznaky o jakémsi krvácení a pak o omotané šňůře, mezi čímž není nutně příčinná souvislost. Autorka píše zcela jasně, že konec porodu trávila vleže na zádech a na monitoru, což bývá častou a prokázanou příčinou zpomalení srdečního rytmu dítěte v závěru porodu a tím i vyššího počtu lékařských internvencí.
Nikdo se k tomu nemůže spolehlivě vyjádřit, kromě autorky, pokud nezná důvod potíží při porodu. Pokud vy myslíte jinak, já jako porodník si na to netroufám. Pokud tu některé volají, že kdosi zppochybňuje porodnictví jako obor, pak se ptám, jestli si myslíte, že v okolních zemích jsou lékaři-porodníci více nezodpovědní či méně vzdělaní. I v německy mluvících zemích je ženám, pokud je lékař shledá zdravými a s nízkým porodním rizikem, umožněno provést volbu o způsobu a místu porodu. Porodník je k dispozici v porodnici, na svém místě, aby pomohl při případných potížích. To je myslím jeho místo a nikdo ho nezpochybňuje. Zdravá rodička však není pacient, nevidím důvod, aby nutně patřila do nemocnice, pokud to neodpovídá jejímu přání. Měla by však mít možnost rodit i v jiném prostředí než v domácnosti, což u nás zatím bohužel není.
Předchozí