Proboha Rado ja nechci urazet sve deti, ale nevim jak jinak bych Ti to rekla. Jina rodina se pro ne NENASLA. Pro malou se nenasla a mozna by casem byvala mohla jit do mezinarodni adopce, ale to se postesti jen nekterym (zahadne jaksi "vybranym"
detem a vsechny uz jsou o tolik starsi, ze je ustav poskodil, mnohdy nenavratne (to neznamena, ze to nejsou skvele deti, ale je to nepopsatelna skoda - proc to tak sakra musi byt?, rikam si porad dokola). A o malem...modlim se, ze se tohle k nemu nikdy nedostane, ale musim Ti to rict, kdyz to jinak evidentne nechapes. Primarka ustavu mi hned na zacatku rekla, ze by ho nejspis "neudali." No a potom, kdyz o nem vedela trochu vic (po skoro dvou letech) ale zdaleka ne vsechno co se tyce potreby zvlastni pece, mi rekla narovinu ze by se pro neho rodina nenasla, i kdyby byval zustal a na nejakou tu rodinu cekal. Takze by s asi 98% pravepodobnosti vyrustal v ustavu, chapes to??? Kdybys zazila, to co ja, mozna bys pochopila, o cem mluvim.
Ale hlavnim duvodem, proc mam adoptovane deti, je jednoduse to, ze jsme s manzelem zrovna takove deti chteli. Melo to pro nas smysl a shodou okolnosti se to hodilo i tem detem. Rikam, ze kdyby byl dostatek nahradnich rodicu, mela bych biodeti. Ale i kdyby byl dostatek rodicu pro romske deti, coz FAKT neni, prijali bychom misto nich treba dite (nejspis cernosske ci hispanske) z americkeho systemu statni pece. Proste jsme tohle chteli udelat, zhruba stejne, jak ostatni touzi po detech obecne, nebo po biologickych detech zvlast. (Ne, ze bych tim byla posedla, nejsem v zadnem ohledu "svata" a vzdy to melo sve meze - nejdriv jsem chtela mit jen jedno dite adoptovane...a hlavne si myslim, ze bychom asi neprijali dite s opravdu tezkym postizenim, s HIV nebo podobne. Takze to neni tim, ze jsme chteli byt "pomocniky" v nejakem krestanskem slova smyslu.) Proste jsme chteli ty deti, ktere mame. "Sebrali" jsme je akorat pracovnicim ustavu. Respektuj fakta, prosim.