Ještě k hormonu, který údajně u umělého oplodnění chybí. Opravdu jsem o tom neslyšela. Problémy tam samozřejmě být teoreticky nějaké mohou, proto se asi také řada lidí, kteří do toho jdou o rizika zajímá. Chtějí vědět pro i proti. My se zajímali. Mnoho proti nám toho neřekli, vlastně nic. Zajímala jsem se sama, také jsem skoro nic nenašla.
Je to stejné jako když se budeš léčit lékem, který je na trhu nově. Přesto, že je vyzkoušen, určitá rizika tam stále zůstávají. Ano je to tak, ale předpokládám, že tato rizika podstupuješ běžně i ty, tvé děti. Např. teď je je nové očkování proti rakovině děložního čípku, spousta lidí do toho jde. Oproti tomu se mi zdá podstoupit umělé oplodnění mnohem bezpečnější. Tato metoda se úspěšně používá od roku 1976. Že by se za tu dobu neprokázalo, že se děti "ze zkumavky" liší v něčem od normálně počatých dětí ? Centra IVF by na tom zájem skutečně mít nemuseli, ale že by to nevysldovali jiné obory medicíny ? Nevím.
Navíc opakuji určité riziko je u všeho. U hormonální antikoncepce, u silikonových výplní prsou, u nového typu kloubní náhrady... vždy jsou tu rizika spojená s dosud nepoužívaným materiálem... a neříkáme tomu většinou hromadně ne, z důvodu, že nevíme, jak to bude působit v dalších generacích.
Předchozí