Mysutko,
Ja si nemyslim, ze Cesky jsou mene sikovne nez zeny na severozapad od CR, rekla bych, ze vetsina je naopak materstejsi. A presto, "ucit" a davat nevyzadane rady ve spouste zapadnejsich porodnic je zakazano, z duvodu, ktere jsem vysvetlila. Dominuje spise postoj o vsechna svoleni se ptat a poradit jedine kdyz bude se optano, v zadnem pripade nepredvadet se a nekritizovat. Moje PA po druhem porodu byla Nemka, a ja po osmi letech uz mela hodne co zapomenuto z te manualni sikovnosti. Kdyz nekdo zase dostane ten uzlicek s pupecnim pahylem, nevi se s nim rady... Nicmene nikdy si nedovolila poznamku ci cpat svuj nazor tim neohrabanym zpusobem, ktery jsem zazila v porodnici. Rady a nazory jsem s ni tahala o stosest, jen z vlastni iniciativy. Byla take rada, ze hodne toho vim, na rozdil od jeji jinych klientek. U zdravotnickeho personalu v CR spise jsem vychazela jako ta pani chytra, co prilisne cte...
Samozrejme neradit neznamena ignorovat a neodpovedet na otazky, kdyz nekdo se pta, ani neznamena to se neptat, zda neco klientky nepotrebuji.
Předchozí