nebojte se, že by každý odmítl a sestřičky se neměly jak učit. důležitý je, aby ten, kdo nechce podstupovat tuto "očumovací" procedůru-mohl odmítnout.To je ono, "očumovací procedůra". Třeba u porodu je naprosto zbytečná. Pokud jde o to "podívat se na porod", tak výukové video poslouží stejně dobře, ne-li dokonce líp. Pokud jde o to "naučit se", tak to se postáváním a koukáním stejně člověk nenaučí, k tomu je daleko lepší, když je žákyňka přidělená k PA nebo sestře a pracuje pod jejím vedením, tudíž má rovnou možnost si teorii vyzkoušet v praxi a přitom má stále za zadkem někoho zkušeného, kdo dává pozor, aby to nezvorala.
MMCH před lety jsem taky jeden porod naživo viděla a z odborného hlediska mi to nepřineslo nic, z osobního strach z porodu v českých porodnicích :o( Přesně, jak píše Lucka - byly jsme na praxi na novorozeneckém, žádné porody, až pak nás profesorka všechny z oddělení (po kolika jsme chodily? Tuším nás bývalo 8-10 na skupinku) nahnala na sály, že rodí, honem. Došly jsme na sál a před nohama rodičky už stáli a koukali nudící se lékaři a porodní asistentky (velká porodnice, žádné porody), jinou profesorkou tam byla přivolána další skupinka budoucích sester, sešla se tam skupinka mediků a dokonce zrovna sály procházela jakási exkurze zahraničních studentů, takže samozřejmě se taky zastavili na čumendu. Kdyby mi někdo zmlsanej menší nemocnicí chtěl namítat, že tolik lidí se na sál rozhodně nemůže vejít, tak může, ze stránek nemocnice sem prolinknu jednu fotku pro představu, kolik prostoru na sále může být (a to tehdy porodní lůžka byla oddělena ještě víc symbolicky, jenom pojízdnými paravany):
Když jsem se tehdy jedné PA zeptala, jestli to té ženě nevadí, koukla na mne jak na cvoka a odpověděla, že ona rodí, ona přece stejně nic nevnímá