Církev má pravdu, když říká, že vzájemná partnerská věrnost je lepší než víra ve spolehlivost kondomů. Právě kondomy však nijak výrazně nezakazuje, když je k jejich užívání závažný důvod (rodina má už více dětí, někdo z partnerů je nemocný, apod.). Ostře však vystupuje proti antikoncepci, která má dvě fáze - zabránit splynutí spermie a vajíčka a (když se to nepodaří) vypuzení už oplodněného vajíčka z dělohy. To je totiž už potrat - zabití malého dítěte.
V postoji k antikoncepci církev hlavně důrazně poukazuje na účel - chci zabránit početí dítěte, protože jsem třeba slabá, nemocná, nebo se mi dítě nehodí, protože se bojím od ztrátu dobře placeného pracovního místa, si chci tento rok koupit nové auto nebo si jen užít hodně sexu s více partnery?
A co se týče ochrany před HIV - vzaly byste kondom a v důvěře v jeho ochranu klidně spaly s někým, kdo HIV má?
Vždyť určitě víte, že viry jsou mnohem menší než spermie. A i spermiím se občas daří proniknout skulinkou v kondomu (i drahém značkovém). Důkazem je mimochodem i moje dítě
Takže je jasné, co si myslím o "rádobyodbornících", co hlásají, že by celý svět zachránili před HIV prodejem kondomů (na kterých mimochodem dobře vydělávají).
A co se týče církevního majetku: ten, který máme, slouží všem. Z 9 hospiců jich 9 provozuje církev, Česká katolická charita je u nás nejspolehlivějším charitativním zařízením s nejlepším a nejprůhlednějším hospodařením. V našem městě máme církevní školku a má skvělou pověst, téměř každý (i nevěřící) by chtěl, aby tam jeho dítě přišlo. A děti nevěřících jsou přijímány, jak by mohli potvrdit i mí kolegové z práce.
Diskutovaný majetek církvi patří. Ale církvi (věřícím samotným) se nic nestane, když žádný majetek nezískáme. Jen nám to značně omezí možnosti pomoci. Takže prostě jen ubyde podobných zařízení. Na ulicích bude více bezdomovců, děti budou moci jít jen do školek státních či soukromých (které jsou buď drahé, nebo vedené pochybnými osobami), naši rodiče budou umírat zapomenuti v rohu nemocničního oddělení,...