Deniso, neboj se závislosti!
Připadá mi trochu zvrácené, když se matky tolik bojí, že na nich budou jejich malé děti závislé, to je přece dětská přirozenost. Navzdory chytrým předpovědím ještě chytřejších lidí se ještě žádné dítě nenechalo dobrovolně nosit až do maturity! Ani ten pláč mu nevydrží tak dlouho. A i sebezávislejší dítě se dříve či později osamostatní - jen každé potřebuje jinak dlouhý čas, proto nesrovnávej s jinými dětmi "úspěšnějších" matek, nehledej chybu u sebe a dobré rady filtruj dle vlastního uvážení. Já jsem se nechávala trochu znejisťovat svým okolím - moje závislá,nespolečenská dcera (velmi chtěné, ale velmi uřvané, tudíž nošené miminko) měla problémy ještě ve školce a dost lidí to vnímalo jako moji výchovnou chybu a mne to taky občas trápilo. Úplně zbytečně - dcera se úžasně se osamostatnila, jen holt až po 5.roce, zůstala jí pouze velká citlivost. Tvoje dcera Tě prostě "jen" potřebuje, co jí dáš teď, to jí už zůstane, třeba se Ti to někdy někde vrátí (v pubertě?
. Samozřejmě občasný relax je nutný, tuhle schopnost oceňuju. Ale co je v domácnosti možné vypustit, to nedělej!