Děkuji za erudovaný rozbor, konečně něco čitelného v té záplavě polopravd.
Jen by mě zajímalo, jak je to opravdu s tím rozkladem aspartamu při 30ti stupních celsia a formaldehydem a pak s jeho rychlostí další přeměny a případně z toho vyplývající toxicita?
Osobně se aspartamu i dalším sladidlům a zbytným potravinovým přídatkům vyhýbám. Mít vše sladké není smyslem života a otázku finančních zájmů v tomto "obchodu" radši rozebírat nebudu i když o etice a morálce výrobců těchto kontraverzních látek moc valné představy nemám...
Nejvíce mě však trápí představa, že člověk vypustil "chemického džina" z lahve a úplně vše od vody, vzduchu, zeminy přes rostliny, ovoce a zeleninu až po maso či mléko tutově obsahuje stopové množství člověkem vyprodukovaných umělých látek, které v dalekosáhlém ekosytému porůznu páchají nečekané nabourání či selhání řady chemických pochodů, až po člověkem zpětně vnímané výskyty rakoviny, metabolických nemocí, poškození DNA a podobně, protože si to doslova nakonec "vždycky sám sežere"...
Možná víte jak to bylo s DDT, ale podle mě je to jen špička ledovce...
Nelze mávnout rukou nad tím, že "se to nějak vsákne", tenhle "chemický džin" jen tak nezaleze (už asi nikdy) a jeho dosah je nepředstavitelný. Tzv. "civilizační nemoci" bych se nebál označit za "nemoci z chemického zamoření". Zdravý člověk bude brzy jen ikonou a nedosažitelným ideálem, protože nejen genová degenerace pod vlivem působení toho všeho čemu jsme vystaveni (rozuměj "jsme se vystavili"
jednoduše nemůže neprobíhat. Přičtěte si k tomu ještě vliv reklamy a lobby peněz, morálku, náboženský fanatismus či pohodlnost a co Vám vyjde? Diplomaticky řečeno - levá a pravá strana rovnice je v příkré nerovnováze... Všechny organismy, tj. rostliny, zvířata, člověk a snad i Země, to vše je "jemná a citlivá" chemie.
Imspiroval mě kdysi jeden moudrý citát a odvodil jsem si toto - "mé tělo je mým mým chrámem a zaslouží si jen ty nejčistší dary". Tak si vybírám co nechám vejít do svého chrámu. :)