Juici, no, pokud já vím, tak souvislost diethylstilbestrolu s adenokarcinomem vaginy, MMR a autismu nebyla nikdy 100% prokázána - možná se jen pár vědátorů chtělo zviditelnit senzací - to se občas stává
. 100% jasná byla souvislost thalidomidu a fokomelie /"chybění ručiček a nožiček"/ - v době, kdy nebyla vůbec zavedena kritéria pro uvádění nových léků na trh a to málo, co bylo výrobní firma jaksi zfixlovala. Světe, div se, i dnes se občas v těhotenství rentgenuje - naštěstí minimálně - právě díky UZV. Dokonce se rentgenují i miminka - třeba při podezření na zápal plic. Jinak po 14. týdnu při RTG se již nepředpokládají významnější rizika pro poškození DNA.
Všechno je o zvážení přínosu a rizika.
Víš, že i po běžných dnešních očkováních může nastat smrtelná vedlejší reakce? A že všechno co, jíš a piješ je vlastně karcenogenní? Mléko obsahuje estrogeny - riziko karcinomu prsu, pečené věci včetně chleba zase karcinogeny podporující nádory střevní, zelenina - dusičnany, bio-zelenina navíc plísně, ryby - olovo, no hnus!! A ten vzduch, co dýcháme! A ročně u nás zemře při autonehodě 1000 lidí.
Tak neměli bychom nejíst, nepít, nedýchat, nejezdit a NEEXISTOVAT??
Jinak si myslím, že desetinásobný pokles perinatální úmrtnosti za posledních cca 40 let - dříve 4 procenta, dnes 4 promile - svědčí o tom, že ta péče o těhotné není u nás zas až tak špatná /jsme v tomto světová špička/ - a k té péči patří i UZV. Jo a pro srovnání - u "přírodních národů" je to tak, že zatímco u nás má žena šanci, že při porodu zemře 1:8000, tak jindle je to 1:20. A např. v Africe do 5ti let zemře 20% narozených dětí.
Takže, jak už jsem psala, vše je o vyvážení rizik a přínosu a myslím si, že UZV z toho vychází velmi dobře. Těch pár vyštření během těhotenství zachrání spoustu dětí, které by se jinak nenarodili, nebo
by byly vážně ohroženy /vcestné placenty, hypotrofie plodu, abnormální polohy plodu - cca 4% plodů před porodem, vady, které se dají řešit již v děloze - dilatace ledvin apodob./. Těch dětí není málo, a může mezi nimi být i to naše!! Takže já říkám ultrazvuku ano! Jednoznačně prokázané přínosy - v procentech - proti neprokázaným teoretickým rizikům.
Ale souhlasím s Tebou, že nic se nemá přehánět a zbytečně nadužívat.
S pozdravem Olga F.