Ufffff...tak kdybych tušila, co všechno nastane, když napíšu o svém porodu, možná bych o něm nepsala...
Myslím, že je poněkud od tématu vést diskuze, zda je "lepší" porod doma nebo v porodnici. Jestli je zodpovědnější matka, která porodí v nemocnici, jestli jsou matky, rodící doma, hazardérky či nikoliv. Mně je úplně fuk, kde kdo porodí. Vadí mi jediné - naprostá nemožnost volby. Vzhledem k tomu, jak dopadl náš jediný porodní dům, aniž stihnul začít fungovat, se můžeme rozhodnout - buď porodíme v porodnici nebo v porodnici. Teda oficiální možnosti mám na mysli, samozřejmě. Porod doma probíhá jaksi v ilegalitě, což se mi nezdá správné. Proto jsem psala, že to je něco naprosto normálního a přirozeného, ač na to nejsme zatím ještě zvyklí.
Argument s utrženou hlavičkou jsem použila kdysi taky. Bylo to už v naprostém zoufalství, kdy jsem se (marně) snažila vysvětlit, že každá žena má právo se rozhodnout, kde a jak porodí a odpůrci tvrdili, že je třeba mě zavřít (fakt logický argument). Prostě jsem nedokázala jinak vysvětlit, že ani ta porodnice není tak naprosto bezpečná. Ale o tom to fakt není - opravdu je to jen a jen o možnosti volby. Kéž by odpůrci domácích porodů konečně pochopili, že jsme dospělí lidé, kteří se rozhodli a za své rozhodnutí nesli zodpovědnost, přestali naše rozhodnutí kritizovat, kéž by jim taky bylo naprosto fuk, kde kdo porodí. Kéž by respektovali, že ne každému vyhovuje jediná možnost. Bývalo by bylo skvělé, kdyby tahle diskuze nebyla osočování, nadávky a urážky, ale např. diskuze na téma "jak to udělat, aby u nás existovaly porodní domy a aby nebyl problém sehnat PA, která ochotně přijde k porodu doma". Bez toho, aniž bychom hodnotili, co je lepší a co horší. Ono totiž to, co je dobré pro jednoho, nemusí být nutně dobré i pro druhého...fakt nevím, proč bych měla jít do porodnice, když někomu se tam líbilo - a taky nechci, aby se povinně rodilo doma, když mně to vyhovovalo.
Ach jo, ta tolerance...
Předchozí