Čekala jsem, že se ozveš :-)
Stručný úvod: jsem atopik, mám přecitlivělost na většinu potravin, kosmetických výrobků a nějaký ten textil. Jediné tekutiny, které můžu pít v neomezeném množství jsou voda a MLĚKO. Oproti tomu bych neměla pít třeba čaj, který se dětem do jednoho roku dává běžně.
A teď trošku šířeji: V naší rodině nikdo nikdy neměl žádnou kožní chorobu ani astma. Mamka mě sice na tehdejší dobu kojila dost dlouho (11 měsíců), ale přikrmovala mě od 3 měsíců tvarohem s jahodama. I obě tyhle věci můžu jíst bez omezení dodnes. Když se u mě objevil ekzém, lítala se mnou od čerta k ďáblu, od léčitele k mastičkáři, zkoušela všechny rady nerady. Abych to zkrátila - vždycky když jsem držela nějakou dietu doporučenou lékařem (zkoušeli jsme vyřazovat jednotlivé pro ekzematiky typicky nevhodné potraviny - mlíko, granko, tropický ovoce apod.), ekzém se mi zhoršil. Dneska už vim, že sama od sebe jsem přirozeně vyhledávala to, co mi nejméně škodí (např. nepiju od mala prakticky nic jinýho než mlíko). Když jsem tyhle instinktivně zvolený potraviny vyřazovala a nahrazovala jinýma, mělo to za následek právě to zhoršení. Proto já teď u našich dětí nedám na obecný poučky a sleduju, jestli prostě na něco zareagujou. A stejně to nejspíš dělaly mámy odjakživa - když něco jejich dětem nedělalo dobře, prostě jim to přestaly dávat. Pokud by zjistili, že jejich dítě nesnáší kravský mlíko, asi by ho z jídelníčku vyřadily - a já samozřejmě taky. Ale v předchozim příspěvku mi šlo o něco jinýho - šlo o dítě který nedostává něco ne proto, že by mu to skutečně škodilo, ale proto, že to je zátěž ledvin, která je tak malá, že se vlastně vůbec neprojeví. A byl to jen příklad za všechna ta ZBYTEĆNÁ (nikoli opodstatněná) omezení, kterýma omezujem děti i sebe. Viz ten příklad s dítětem připoutanym v kočárku. Aneb jaká je pravděpodobnost, že dítě bude mít trvalé následky z toho, že si umazalo ruce a kolena od trávy a od písku? Hmmm, asi menší, než následky z toho, že trávilo raný děství připoutaný v kočárku. Kdyby to bylo dítě alergický na písek a trávu, neřeknu ani fň. Snad jsem to napsala srozumitelně :-)
Předchozí