Když se na tohle ptám v pondělí dětí ve školce, tak mi ještě žádné neodpovědělo, že si doma s rodiči četlo, vyprávělo, dělalo grafické cviky. Vím pouze o jedné holčičce, které se doma rodiče věnují, ale jinak děti tráví volný čas na počítači nebo si doma hrají.
Pamatuju si, že mě ze školky vyzvedávala babička a každý den jsem dělala nějaké cvičení z knihy pro předškoláky, kreslila kliky háky a čáry, povídaly jsem si u knížky, malovaly jsme obrázky. Dneska je pro děti tolik knížek (nejlepší jsou ale stejně ty starší), a přesto se rodiče dětem nevěnují a jsou toho názoru, že se všechno naučí ve školce. Rodiče neřeší, že dítě v šesti letech neumí držet tužku - má ho to naučit školka, a když nenaučí, jistě mu pomůže učitelka ve škole. Dítě neumí stříhat? Drží nůžky jako by je vidělo poprvé? Řekla jsem mamince předškoláka, aby se doma více snažili stříhat, načež mi bylo řečeno, že to malého nebaví, proto to netrénují, že já jistě něco vymyslím. A tak jde dítě do školy s tím, že drží nůžky oběma rukama, i když jsem se opravdu snažila.
Předchozí