Sňatek z lásky není považován za zpozdilý minimálně od dob romantismu tj. přibližně 150 let, stejně tak odchod za láskou (viz romantická literatura). Takový krok je líčen různě, jako bláznovstí, revolta proti společnosti....nicméně nikdy jako zpozdilý.
U rozvodů myslím, nejde ani tak o jejich formálnost, ale o to, zda se fakticky děly.
U nukleárních rodin nešlo jen o grunt, např. v 13. století žádní lidé ve střední Evropě na gruntu nežili a přesto byli jednotlivci závislí na své širší rodině a rozvody se nekonali.
Rozvod začal být běžnější součástí společnosti spolu s ekonomickou nezávislostí ženy. Tj. až v době, kdy žena přestala být závislá na své širší rodině a společnost poptávala flexibilní pracovní sílu tj. nukleární rodinu namísto širší rodiny a žena získala ekonomickou nezávislost, začaly se konat rozvody.
Myslím, že názory odborníků se v dnešní době shodují, že je lepší rozvod, než zůstávat ve vztahu kvůli dětem, rodině, což jak jsem pochopila bys viděla, jinde i u své rodiny, raději ty. Já dávám přednost rozvodu tam, kde rodiče zůstávají spolu jen kvůli tomu, aby rodina zůstala rodinou. A musím říct, že se mnohem častěji setkávám s názorem, shodným s mým, že je dobře, že se maminka rozvedla, že se rodiče měli rozvést dřív, než-li by někdy někdo litoval, že se jeho rodiče rozvedli.
A i okolo sebe vidím, šťastně rozvedené páry, s novými vztahy a nefunkční rodiny, kde by podle mne byl lepší rozvod.
Předchozí