Jedno pěkný vyhlídnutý jablko pro chuť stačí a padanky neberu - bejvaj většinou červavý a otlučený při skladování rychle hnijou - a plesniví od nich pak i ty původně zdravý a krásný. Když stříhám strom, tak se snažím aby měl ve výsledku třebas i jen padesát pěknejch velkejch zdravejch jablek, než sice třista jablek ale zparchantělejch strupatejch a nezdravejch štovíků, který nežerou ani králíci. Nesmí se brát kdeco, ale vybrat ten správnej plod kterej vydrží dlouho. Kvalita musí mít přednost před kvantitou.
V tomhle přirovnání by ale partner měl být tím pravidelně dobře udržovaným stromem plodícím každoročně díky péči kvalitní ovoce. Snáz se udržuje jeden strom než celý sad (stejně jeden člověk nespořádá úrodu celého sadu) - takže než zanedbaný sad kam si občas zajdu utrhnout trpký a ne moc chutný ovoce, tak to radějii slaďoučký "švestičky z vlastní zahrádky".
PS. Mám výborný švestky a přesně vím, kdy na ně jít (navíc to sousedům nevadí - je to můj strom, jen se s nima o ůrodu nedělím, ať taky zahradničí, taková dřina to zas není). Navíc jsem typ, který se rád kochá tvarem stromů i v době kdy zrovna neplodí a nekvetou - prostě se mi líbí, jak se u mne má ten strom dobře a jak mu svědčí že je zrovna umne na zahradě.
Předchozí