Kopr ne, to je stejná čeleď. Ve směsných kulturách to chce mísit čeledi, protže ty mají jednak jiné škůdce, jednak odlišné nároky na půdu, takže se tam jaksi všichni poskládají.
Ale zas taková sranda to není a bezplevelné to není.
Tohle totiž funguje v zeměpisných šířkách, kde je tepleji a existují tam zeleniny, které jsou trvalkami.
jakmile pěstuješ převahu zeleniny jednoleté, tak tohle prostě nikdy plně nezafunguje, neboť každoročně tvoříš nový záhon a neudržíš ekosystém.
S permakulturou experimentuju dlouhodobě, ale funguje to jen pro ovoce - to se celkem dá, udělat "stromové patro" z ovocných stromů, keřové patro z keřů typu rybíz a bylinné patro třeba z měsíčních jahod.
Ale zelenina- tuzemské vytrvalé jsou topinambury, chřest, křen, artyčoky (ale ty jen v nejteplejších končinách). A to je vše (neobjevil jste někdo další trvalku zeleninu?)
Vlastně se dá udělat bezplevelná permakultura jen z bylinek - to samozřejmě mám.
Poznámka susu ale, pokud to dobře chápu, směřovala k městkému zahradničení. A to fakt reálné není, to je jen taková hra. I při využití veškerých vloných městských ploch k pěstování to prostě rozlohou nemůže stačit. Existují různé odhadxy, kolik m2 uživí kolik lidí - liší se to podle toho, jeslti jde o extenzivní či intenzivní hospodaření.
Intenzivním se toho uživí pochopitelně víc, jenže to strašně vyčerpává půdu, tkaže to vyžaduje výraznou zálivku a hnojení - což zas jde úplně proti myšlence nějaké ekologické šetrnosti a úspor.
Prostě hra, no. Ale já ji hraju taky