8.1.2005 14:48:36 M
netradiční cukroví se salkem-mňam recept
Holky, o tom, jak se vaří salko už se zde psalo, ale přidávám recept, který obdivuje jakákoliv návštěva, která ho chutnala. Toto cukroví je snězené jako první a všichni odcházejí s receptem....Salko se dává v tekutém stavu, není uvařené na karamel.
Takže jde o vosí hnízda, potřebujete k tomu:
salko,
půlku hery,
30dkg krup.cukru
dva balíčky obyčejných burisonů.
POSTUP je moc důležitý, nebo vám vznikne hmota z hrudek cukru a vyhodíte to do záchodu...
Taže cukr opatrně rozpouštíte na karamel, nesmí se připálit, někdy je lepší ho rozpouštět ve vodní lázni, ale trvá to déle.¨
Začne postupně měnit konzistenci, nesmíte nic uspěchat, pomalinku zahríváte, mícháte až vznikne cukrová karamelová hmota. Když se udělají z cukru hrudky, musíte je rozmačkávat, ale opravdu čekat, až vznikne tekutý karamel. Teprve potom přidáte půlku hery, je dobré jí mít nakrájenou na kousíčky a až se rozpustí, tak teprve přidáte salko, to už musíte rychle míchat, protože to začne hezky rychle houstnout. Vypnete oheň, nevaříte a přisypete dva balíčky burizonů. Potom se to dobře promíchá a tvoří kuličky. Občas to i v hrnci opět zamíchejte, karamel stíká na dno. Máte sladké upatlané ruce, ale šikovní si s tím rychle poradí, jak na to.
Kuličky dávám na mřížku okapat,karamel totiž stíká, pod mřížkou je pečící papír. Nakonec, až kuličky oschnou, otočím je naopak a poleju čokoládou a vložím do košíčků. To ale není nutné a čokoláda se také nemusí dávat. Naležené kuličky jsou další dny ještě lepší, to už ty burizony pěkně změknou.
Napište, jak jste to zvládli a hlavně hodně štěstí, ať nespěcháte, protože byste to opravdu spěchem pokazili. Doufám, že bude každý rok na vánočním stole a zaručuji, že bude chutnat tak jak vanilkové rohlíčky.Marcela
Odpovědět