Minule jsem slíbila recepty na netradiční cukroví. Za netradiční považuji ty druhy, které se běžně ve většině domácností nepečou.
Možná někteří z vás mé recepty znají, pro ostatní by mohly být zpestřením vánočního stolu.
Pečené cukroví
Košíčky s karamelovým krémem
Těsto:
Krém: kondenzované slazené mléko
Poleva: čokoláda, mandle
Ze všech přísad uděláme těsto, které vtlačíme do vymaštěných formiček na košíčky, a upečeme. Vychladlé plníme krémem, poléváme rozpuštěnou mléčnou čokoládou a sypeme sekanými mandlemi.
Příprava krému: kondenzované mléko vaříme asi 2 hodiny v otevřené plechovce ve vodní lázni (lze použít hrnec na mléko, pokud ho máte)
Kokosové stromečky
Těsto:
Poleva: 150 g moučkového cukru, citrónová šťáva, strouhaný kokos
Ze všech přísad zpracujeme těsto, necháme v chladu odležet, pak vyválíme a formičkou vykrajujeme stromečky, které upečeme.
Polevu vytvoříme z citrónové šťávy a cukru, sypeme kokosem a necháme zaschnout.
Nepečené cukroví
Čokoládové košíčky s nugátem
Suroviny: hořká čokoláda, nugát, oříšky nebo cukrové perličky na ozdobu
Rozpustíme hořkou čokoládu a mašlovačkou jí vytřeme malé papírové košíčky. Dáme ztuhnout a postup opakujeme. Hotové košíčky opatrně vyjmeme z papírového obalu tak, že zůstanou pouze čokoládové formy. Necháme změknout nugát na takovou konzistenci, aby při plnění držel tvar. Nugátem naplníme mikrotenový sáček a ozdobně naplníme košíčky. Posypeme sekanými oříšky nebo ozdobíme cukrovou perličkou a dáme ztuhnout do lednice.
Košíčky nádherně vypadají. Pro větší efekt je můžete naplnit bílou čokoládou a ozdobit rozinkou nebo kandovanou třešní.
Bílé rumové kuličky
Suroviny: 80 g másla, 2 lžíce smetany, 200 g bílé čokolády, 10 cukrářských piškotů, 8 lžic rumu, 6 lžic sekaných mandlí, 100 g mandlových plátků
Postup: Ve smetaně necháme rozpustit máslo a necháme vychladnout. Ve vlažné tekutině rozpustíme čokoládu. Piškoty rozdrobíme a zakapeme rumem. Sekané mandle opražíme, smícháme s čokoládovou hmotou a piškoty. Pokud je směs příliš tekutá, dáme ji vychladit. Pak tvarujeme kuličky, které obalujeme v mandlových plátcích a skládáme do papírových košíčků.
A na závěr:
Karamelový kokosový likér
Suroviny:
60 g pískového cukru, 1/4 l smetany, 100 g strouhaného kokosu, 3 žloutky, 1/4 l rumu
Cukr dáme na pánvičku a upražíme dozlatova (Pozor! Rychle se připálí!), pak postupně přiléváme smetanu. Vložíme do vodní lázně a zahříváme. Kokos na pánvi na sucho osmahneme, přidáme i se žloutky ke smetanovému krému. Šleháme do zhoustnutí. Pak směs vychladíme, doplníme rumem a přecedíme. Nalijeme do lahviček a uložíme v chladu.
* * * SLADKÉ VÁNOCE!* * *
Poslední fotky z emailového průvodce rodičovstvím.
Emailový průvodce rodičovstvím je zdarma pro všechny rodiče od početí do 6 let věku.
Těhotenství |
Dítě |
(C) 1999-2018 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.
Publikační systém WebToDate.