tisk-hlavicka

Medové zastavení

6.12.2001 Šárka Adámková 3 názory

Kdybychom se mohli zeptat Medvídka Pú, co má ze všeho nejraději, odpověděl by jednoznačně, že med.

Stejně jako tato pohádková postava, i skuteční medvědi a lidé už dávno znají tu vynikající sladkou chuť dokonalé přírodní potraviny.

Historie

První dochované zmínky najdeme už u egyptských faraónů; staří Římané využívali jeho léčebné účinky; med byl pochoutkou mandarínů v Číně a zdrojem síly bojovných Vikingů. Jeho použití se stále rozšiřovalo a tak jej dnes najdeme ve sladkých perníčcích stejně jako v omáčkách, na masových pečeních nebo jako součást salátové zálivky či zmrzliny.

Barva medu

je závislá na rostlinách, ze kterých byl včelami snesen. Nepatrně nažloutlý je med akátový; zlatožlutý je med jetelový, luční i borůvkový; hnědý je med z černého bezu a červenohnědý med medovicový.

Co je uvnitř

Med je bohatý na vitamíny C, B1, B2, B6. Dále obsahuje dvanáct známých enzymů, včetně těch, které podporují obranyschopnost organizmu. Důležitý je také podíl hořčíku, draslíku a řady aminokyselin.

Medové zajímavosti

Aby včely vyprodukovaly 1 kg medu, musí obletět kolem 5 miliónů květů.

Med vojtěškový krystalizuje sněhobíle v celé hmotě, takže se dá krájet nožem.

Když místo cukru dáme do pečiva med, déle vydrží.

Bakterie Clostridum botulinum (tzv. klobásový jed) může být zničena, pokud se dostane do kontaktu s medem.

Proti opruzeninám u kojenců smícháme med a rybí tuk stejným dílem a směs natíráme na pokožku.


Medové recepty


Medový dort

  • 120 g medu
  • 3 vejce
  • 20 g moučkového cukru
  • 70 g polohrubé mouky
  • 20 g strouhaných mandlí
  • trochu perníkového koření

Na polevu:

150 g moučkového cukru, 2 lžíce horké vody, 1 lžíce rumu nebo citrónové šťávy- vše smícháme

Ušleháme tuhý sníh z bílků, do kterého nalijeme za stálého šlehání med. Pak smícháme žloutky s cukrem a přidáme k ušlehaným bílkům. Nakonec lehce vmícháme mouku, mandle a perníkové koření.

Pečeme zvolna v menší dortové formě. Po upečení a vychladnutí poléváme citrónovou nebo rumovou polevou, můžeme zdobit marcipánovými hříbky (viz foto).

Medové perníčky

  • 400 g hladké mouky
  • 85 g Hery
  • 2 vejce
  • 140 g moučkového cukru
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžička jedlé sody
  • trochu perníkového koření

Ze všech surovin vypracujeme těsto a dáme na 1 den odležet do chladu. Pak vyválíme plát, vykrajujeme různé tvary a pečeme v předehřáté troubě dozlatova (asi 9 minut). Čerstvě upečené potřeme rozšlehaným vejcem, aby se perníčky pěkně leskly. Zdobíme polevou z bílku a cukru, kterou můžeme obarvit potravinářským barvivem.

Tyto perníčky mám mnohokrát vyzkoušené, recept jsem předala několika kamarádkám a všem velice chutnají. Jejich největší předností je, že jsou měkké a dlouho vydrží (když se dobře schovají). Peču je i na Velikonoce (na fotce) a před Vánoci dvakrát. Jednou na Mikuláše a pak, když je kluci všechny do tří dnů sní, znova.

Medová roláda

  • 5 vajec
  • 100 g moučkového cukru
  • 100 g medu
  • 1 lžička jedlé sody
  • 160 g hladké mouky

Žloutky, vejce, cukr a rozpuštěný med smícháme. Pak do směsi přidáme sníh z bílků, mouku smíchanou se sodou. Pečeme na pečícím papíru a po upečení ihned stočíme. Po vychladnutí plníme libovolným krémem.

Medová zmrzlina

  • 2 bílé jogurty
  • 100 g medu (nebo podle chuti)
  • ovoce

Jogurty s medem důkladně vyšleháme a pak do směsi přidáme libovolné ovoce nakrájené na kousky nebo rozmixované. Dáme zmrazit.


Na skok do minulého století aneb Co nám prababička neřekla


Medová limonáda

Svař 10 litrů vody s 1 a 1 kg medu, přidej něco kvasnic, nech to v otevřené nádobě státi a po dvou dnech vlij do silných láhví. Následkem přerušovaného kvašení se vyvine kyselina uhličitá a když pak láhev otevřeme, šumí svařenina jako šampaňské.

Jiný perník

Vzíti libru cukru, libru mouky, čtyři loty pomerančové kůry v cukru zadělané, skořice čtyři loty, dva loty zázvoru, dvě lžíce anýzu, lžíci koriandru protlučeného. Zadělati bílkem a skořicovou vodou a pak péci a jísti.

Doufám, že se Vám mé medové zastavení líbilo. Příště se můžete těšit na netradiční cukroví.

Názory k článku (3 názorů)
Rychlé perníčky Stáňa+Ondra (* r. 94) 9.12.2001 22:27
*Re: Rychlé perníčky Míša, Junior *97, Beruška*2006 13.12.2001 17:22
pernicky Alice, , 3,5 leta Terezka 5.12.2002 5:32




Vyhledávání článků podle věku

Fotky podle věku

Poslední fotky z emailového průvodce rodičovstvím.

Naše milovaná ---ADELINKA-----ADELINKAFilípekEliška 3.8.2010Naše ADÉLKA ve školce:-)(ve fialovém tričku)FotbalistaFotbalistaTo jsem pěkná čarodějka .....ADÉLKA.......Naše princezna AdélkaADÉLKA A PEJSEK

Emailový průvodce rodičovstvím je zdarma pro všechny rodiče od početí do 6 let věku.

Přihlásit k odběru

Seriály

Vývojové tabulky

Těhotenství

Dítě

(C) 1999-2018 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.

Zajimavé odkazy:
   Předporodní kurzy   |   Najděte rýmy na slovo a napište báseň.