Toranoko, není to na tebe, ale napíšu to k tobě pro přehlednost. Nemyslím si, že by klasický ohřev fungoval na stejném principu jako mikrovlnka. Klasický ohřev je na principu vedení tepla,vyrovnávání teploty 2 látek s její rozdílnou hodnotou, jakkoliv je teplo infračervené záření, vlny se do potravin nedostanou, ohřívá se to od ohřátého hrnce, tím myslím vlny neprolezou (ani mikrovlnné nakonec). A teď cituji : MT využívá mikrovln o frekvenci 2,45GHz, které bez problémů pronikají některými materiály, avšak organické látky je pohlcují. Elektromagnetické pole mikrovln způsobuje extrémně rychlé střídání polarity molekul těchto látek,vzniká tření a následně uvolněné teplo se používá k ohřevu. Mikrovlnné záření je tak vysoce energetické a potencované, že bezprostředně ničí a rozkládá buněčné struktury. Při úpravě potravin ve vodě nebo v páře se ničí nanejvýš živiny a látky citlivé na teplo, mikrovlny však způsobují i přeměny biochemických vazeb , takže vznikají látky nové, které dříve nebyly v potravinách přítomny a na něž není lidský organismus zvyklý. Ohřev je nerovnoměrný, takže na studených místech mohou přežívat např.salmonely a listerie. Při klasickém vaření se dodává teplo zvenčí, zatímco mikrovlny ohřívají zevnitř a ktomu, aby se dosáhlo varu je třeba miliardkrát silnější mikrovlnné záření, než jaké se používá běžně v technice. Při vaření v páře se zachovávají téměř všechny vitamíny, ve vodě se jich část vyluhuje, ale proti mikrovlnce jich zbude poměrně dost. Mikrovlny ničí v podstatě všechny ochranné látky (antioxidanty, flavonoidy..) a působí nepříznivé změny na tucích, proteinech i cukrech. Mnoho látek ztrácí svůj biochemický potenciál, snižuje se jejich dostupnost, řadu z nich není tělo schopno přijímat. Zásadně by se proto v MT nemělo ohřívat mateřské mléko. Záření zasahuje nejen potravu, ale i osoby, které s MT manipulují. Proto se nedoporučuje manipulace dětem a těhotným ženám." konec citace Samozřejmě chápu, že si to každý zpracuje jak chce. Pravda ovšem je taková, že je poměrně málo dlouhodobých zkušeností a nepříznivý zdravotní dopad takto upravené potravy bude možné vyhodnotit za poměrně dlouhou dobu. Je to každého volba, ale když nic jiného, stojí za to to vědět, v návodu k mikrovlnce jsem to nenašla.
Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.
Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti. Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.