29.8.2011 15:08:24 Mikita.miki+Zd10/10+J+J06/13
Kdy už je potřeba ŽL?
Ráda bych se zeptala, kdy už je potřeba živnosťák a kdy už ne.... Abych popsala situaci. Ve vesnici, odkud pocházím a žijí tam rodiče, se koná pouťový jarmark a starostka dost dbá, aby to nebyly jen vietnamci, ale opravdu hlavně košíky, dřevěné hračky, místo langošů staročeské placky atd... Poprosila nás o spolupráci, protože ví, že mamka občas známým a lidem, co za ní přijdou, upeče dorty. Dostali sme za opravdu směšný poplatek stánek a bylo nám řečeno, zda bychom nenapekly pouťové koláče a případně další domácí pečivo. Řekli sme si, že to zkusíme. A ač sem si říkala, že je to ptákovina, že by lidé neměli napečeno doma, tak nám málem ruce rvali. Měli sme napečeno 100 dvojctihodných pouťových koláčů a 6 plechů klasických domácích zákusků jako perník, broskvové řezy s drobenkou, jablečné řezy... nejenže se nám zaplatil stánek, všechny výchozí suroviny, ale ještě sme velmi slušně vydělaly, v 11 mamka jela dopékat další zákusky a ve 3 sme setjně neměly co prodávat
lidi byli jak kudlanky
no a moje otázka je taková, zda v případě prodeje pouze na takovýchto jarmarcích a např. farmářských trzích, musíme mít živnosťák a tudíž i odpovídajícím způsobem zařízenou kuchyň, což absolutně není v našich možnostech, mít několik lednic, oddělený prostor od bydlení, nerez stoly atd. Nebo se na takovéto ,,rukodělno-domácí,, výrobky občasně prodávané vztahuje jiná vyhláška? Jak se na to tváří hygiena? Samozřejmě, že máme to neválíme doma na hliněný podlaze, ale sterilní prostředí to taky není, prostě normální kuchyně a normální trouba, vše čisté, ale normální.
Odpovědět