Na kuskusu máš návod - kolik kuskusu na kolik tekutiny. To není vždy úplně stejné, hlavně se liší normální a celozrnný, celozrnný "pije" víc.
Pak kuskus nasypu do misky, promíchám se dvěma lžícemi oleje a zaliju vroucí tekutinou. Zamíchám, přiklopím a 10 min si toho nevšímám. Pak odklopím a načechrám vidličkou a používám dále dle účelu.
Na návodu píšou zalít kuskus vodou - to pak je ale takové chuťově plytké.
Já zalévám rovnou tekutinou, která ho ochutí. Tj. na slané použití zalévám horkým vývarem. Na sladké použití třeba ohřátou zředěnou šťávou z kompotu.
No a pak kuskus smícháš s tím, na co máš chuť. Třeba s tím grilovaným masem, sušenými rajčaty, černými olivami, nakládanou cizrnou, sekanou hladkolistou petrželkou... (ne vše najednou, píšu jako inspiraci

)
Nebo ten sladký s rozinkami, mandlemi, medem a trochou kari koření a trochou soli. a nahoru pak lžíci smetany

Pokud ho chceš nikoli teplný, ale jako studený salát, doporučuju zalít vodou již ochucenou jako salátová zálivka, jen horkou. Prostě horkou vodou se solí, pepřem, bylinkami, trochou cukru, citronovou šťávou nebo octem... podle chuti. A pak nabobtnalý nechat vychladnout a pak domíchat další přísady a případně dochutit.
Opět - kdybys zalila jen vodou, tak to pak nebude tak chutné.