martuško, už jsem tady psala několikrát, zatím teda peču dorty jen svým dětem a kamarádům případně pro jejich blízké.
za nejlepší korpus považuju
na 1 vajíččko - 40g cukr krupice 40g hl. mouky, 1 lžíci oleje
počet vajec dle potřeby na kulatý korpus 26 je to tak ze 4 vajec akorát, jde z toho i roláda
vyšleháš bílky skoro do tuha, pak přidáš cukr a stále šleháš až se cukr rozpustí, je to pak hmota jak na pusinky, do toho po 1 zašleháš žloutky, po po lžíce olej a jako poslední přidáš prosátou mouku a už jen lehce rukou promícháš.
pokud chceš kakaový nahradíš tak 30-40g mouky kakaem holandksého typu
na krém používám máslový krém nastavovaný kaší.
cca 600ml mléka svařím se dvěma kopcem lžicemy polohrubé mouky a jedním vanilkovým cukrem (nebo lžící doma dělaného) - sypu je do studeného mléka přes sítko neudělají se hrudky, svařím za stálého míchaní na hustou kaši - potom do toho rozpustím čokoládu - bílou, milu, hořkou, kaštany, kofilu, milenu - prostě podle toho na co máme chuť, pak za občasného míchání nechám vychladnout, mezitím si vymíchám cca 300g másla s cukrem, dle chuti, já dávám na tohle množství podle toho, jakou sem dala čoko - máme radši míň sladké, takže tak 1 lžíci moučkového, potom postupně zašlehávám kaši, až je z toho hladký nadýchaný krém. (ten krém je teda na korpus z 8mi vajec co dělám v obdélníkové formě, stačila by ti na kulatý poloviční dávka)
korpus rozřznu, první díl dám do formy (pokud mám, pokud ne vrším prostě na sebe) potřu nějakou dobrou marmoškou, namažu krémem - dám další vrstu a opakuju až do konce nechám si tak 4 velké lžíce krému, dám vychladit do lednice aspoň na 2 hodiny, potom vyndám z formy a celé potřu zbytkem krému - aby prostě všechno bylo zastčřené a hlavně marmeládala neprosakovala ven - je to taková krémová bariéra, vrstva nemus být tlustá,l ale musí být po celém - to dám znovu vychladit, nejlépe přes noc, protože čím lépe to je vychlazené, tím lépe se dort potahuje.
potahovku dělám takto
do pekárny dám tekuté a pak sypké
30-50ml vody
3 lžíce kvalitního oleje
1 lžíce aroma hořká (nebo sladká mandle)
2 lžíce glukozového sirupu (ten si dělám doma - sklenka cukr krupice nebo krystal, sklenka vody, svařím na sirup, mám vlednici a používám dle potřeby)jde nahradit medem, ale není to potom tak elastické - lžíce nechat skapat nestírat prstem
200g prosátého polotučného sušeného mléka (musí být opravdu polotučné)
200g prosátého cukr moučka
a pokud chci jednu várku jedné barvy, dám to těch tekutin už i barvivo, používám suché kovandovi jsou moc hezké a nejsou drahé
s tou vodou začni opatrně, lepší je pak případně dolít,l jak se to moc rozředí špatně se s tím pak domlouvá,
hnětu to na program těstoviny
dá se to udělat dopředu a potom to dát do folie a ještě mikroten sáčku do lednice
kdybys cokoliv ještě chtěla vědět, tak se zeptej klidně na mail
moje poslední výtvory ti přikládám





