Re: V čem všem z běžných jídel je obsažen lepek?
Ano, má smůlu vpodstatě stoprocentně, pokud nejde o hospodu speciálně celiakům kuchyní přizpůsobenou. Protože v případě celiakie (narozdíl od alergie na lepek) jsou problémem i minimální stopy lepku, takže pro vaření pro celiaky je nutné i nějaké fyzické oddělení moučného provozu, nelze ani třeba poprášit moukou jídlo na vedlejší pánvi, protože to vzduchem taky do bezlepkového dolétne, nelze používat nádobí, kde mohou zůstat stopy lepku (typicky dřevěné, ale třeba i nádobí s rýhami a těsněním, jako papiňák...), no prostě dát si v hospodě i třeba jídlo, v němž nebyla mouka výslovně použita, je pro celiaka pořád obrovský risk. Stačí, aby rajčata na bezlepkový salát nakrájeli na stejném prkénku, na kterém měli před chvílí položenou bruschettu...
Odpovědět