Re: Pršut x schwarzwaldská šunka
pršut je z Balkánských zemí /Chorvatsko, Srbsko, Mekedonie, Albánie/ a Schwarzwaldská šunka je z Německa. Příprava a výroba obdobná. Stačí ti velmi malé množství, protože tě zasytí. Původně je to totiž velký flák masa, asi kýta - /ale já se v masech nevyznám neboť je nejím/, která je vyschlá, tím pádem smrsklá. Takže těch pár plátečků tě zasytí dostatečně.
Pršut je lepší v tom, že skutečně bude schnout na mořském vzduchu, tedy nevím jak dnes ten průměslově vyráběný. Ale samozřejmě historie je taková, že dřív když někde na Balkáně potřebovali uchovat maso, tak ho pověsili do průvanu a společně s mořským vzduchem jim to vyschlo a nesežrala to plíseň nebo bakterie a mouchy. Přesný postup lze určitě někde načíst. Ale na rozdíl od normálních salámů, které se konzervují dusičnatými/dusitými-nevím/ solemi, což je pro lidský organismus svinstvo :játra, ledviny, ...tak tohle je konzervováno šetrněji a bez příměsí. Snad, doufám,
Odpovědět