6.4.2016 19:04:42 Buchli
Re: nově diagnostikovaná celiakie
Nejsem nijak zkušená, ale manžel má zřejmě buď intoleranci, nebo celiakii, čert aby se v tom vyznal, ani nevím, jestli intolerance existuje, protože jsem poslouchala nějaký pořady na BBC a tam to nijak nerozlišovali. Nicméně chodil a chodí po doktorech, protože jsem ho donutila, jeho trávicí problémy se horšily a horšily. Nepotvrdilo se zatím nic, ale je jasné, že reaguje na lepek, a to docela krátce po snědení nějaké potraviny, která ho obsahuje významnější množství. Takže asi tak od konce února vařím bezlepkově.
Jemu nechybí pečivo, jí takové ty různé extrudované plátky - kukuřičné, rýžové, sójové, pohankové... Kupuju taky tyhle jednodruhové mouky a párkrát jsem pekla sušenky, taky jsem zkoušela bábovku z pudinkových prášků (bezlepkových), ve zdravé výživě mají bezlepkový prášek do pečiva. Jinak většina jídel zase takový problém není, dají se sehnat kukuřičné a rýžové těstoviny, cena kolem třiceti korun za půl kila. Rýže, brambory, pohanka, jáhly, vše ok, existuje kukuřicný kuskus a polenta, to se taky dá použít jako příloha. Polívky a tak vařím normálně, na zahuštění, když je třeba, používám kukuřičnou a rýžovou mouku nebo kukuřičný škrob. Tvaroh a mléčné výrobky taky nevadí, pudinky vařím z kukuřičného škrobu, pokud seženu levný, vyjde to líp než prášky. Bezlepkové piškoty mají normálně v samošce. Sladkosti, protože je docela na sladké, zase ve zdravé výživě. Ale sušené plody, ořechy atd. jsou vlastně ok, třeba sojové suky většinou lepek neobsahují.
Odpovědět