Kromě zastánců se k Hejného metodě vyjadřuje i početný zástup kritiků.
Líza | 17721 |
6.10.2013 18:01:57
Ces, v čem je rozdíl, když takovýmu dítěti pustíš pohádku se sedmihlavým drakem nebo Pottera s Voldemortem? Děsivý je oboje stejně.
|
Líza | 17721 |
6.10.2013 18:00:03
Ráchel, zrovna to, že to od 9 let doporučuje autorka (možná spíš vydavatel), pro mě žádnou váhu nemá. Ona moje děti nezná, každé moje dítě je jiné. Jedno četlo Šiklovou zcela zrale s porozuměním v jedenácti letech, druhé v tomtéž věku chodí do kina na Šmouly, tak jaképak doporučení pro konkrétní věk. Taková doporučení nemají smysl.
Dítěti bych to pustila nebo nepustila podle vlastního pocitu, jestli je na to už dost velké nebo ne. Já osobně jsem preferovala to nejdřív s nima číst, takže starší dcera to měla od 4 let knižně (v pěti už jsme se ve čtení nahlas střídaly), ale když potom dostala filmy, mladší ségra se na ně dívala s ní - někdy ve třech čtyřech letech. Bylo to nepochybně v pořádku. A pokud jde o to, že matka leccos nevychytá - taky mám děti už ve věku, kdy mi odvyprávějí leccos, o čem jsem neměla ponětí, když to bylo aktuální. Takže se například dozvídám, že se opravdu bály u věcí, u nichž by to nikoho soudného nenapadlo, a věci, o nichž jsem pochybovala nebo se k nim dostaly proti mé vůli, jim nedělaly vůbec nic... tohle totiž vychytat nejde. Když budu mít úzkostnýho uplakánka, tak mu to prostě nepustím, když pohodáře, tak ano, a sednu si s ním k tomu, abych mohla vysvětlovat nebo abychom se včas dohodli, že to je nuda nebo se nechce dívat dál. |
Tragika | 61116 |
6.10.2013 17:46:33
Ženo, nějak jsem nezaznamenala, že můj syn žije ve světě Potterů a Batmanů.
Asi žiju někde jinde než ty. |
sally | 3140 |
6.10.2013 17:41:31
Já myslím, že je moje dcera viděla někdy v těch 4 - 5ti letech. A byla v pohodě. Záleží na dítěti.
|
Ráchel, 3 děti | 76748 |
6.10.2013 17:02:18
tohle si moje máma určitě myslela taky :)
pro mě je moc zajímavý už teď poslouchat, když mi starší děti (13 a 16) vypráví, jak co prožívaly a vnímaly, když byly malé. přestože se považuju za dost empatickou matku, tak jsem taky všechno "nevychytala" já jen, že jako rodiče si prostě nemůžeme být vždy jisti, čeho a proč a jak se dítě bojí nebo nebojí, měli bychom to být my, kdo odhadne, co je vhodné pro jaký věk. i sama autorka doporučuje knihu až od 9ti let. |
Žžena | 83005 |
6.10.2013 15:14:56
Mně tři roky nejsou. Ale synovi celkem nedávno byly a měla jsem možnost pozorovat to, že to má obdobně jako já. Prostě nikdy nebyl k obrazovce "přikovanej" a neprožíval to tak silně, jako třeba jiný děti (nebo dospělí...). Je to prostě moje zkušenost.
|
Citronove koliesko | 7937 |
6.10.2013 15:14:41
U nás HP len muž knihy aj filmy, dcera (13) čitala pár rokov dozadu knihy, syn (7) má záujem len preto aby mal prehľad a nebol medzi deťmi za mimoňa. Muž doniesol HP myslím posledný diel, 3D, zatemnil okná, urobil popkorn a že si dajú s deťmi kino. Deti vydržali kým bol popkorn potom odišli. Doma filmy nikdy nepozeráme ako hlavnú činnost´, deti popri tom robia aj niečo iné, my tiež. Takže nikdy nie sú tak vtiahnuté do deja ako v kine. Niekedy film zastavia, odbehnú, prídu, dopozerajú niekedy nie.
Pustila by som to dcere ako podmaz pri nejakej inej činnosti a uvidí sa či to dceru zaujme alebo nie, aj strach sa tak kepšie zvláda keď majú deti po ruke niečo iné, napr pečieme koláč, staviame z lega, upratujeme. |
2.10xb-116 | 116819 |
6.10.2013 15:13:26
syn videl vsechny dily ve 3 letech diky starsim sourozencum. Trauma nema, spis bych rekla, ze ty pokrocilejsi dily ho nebavily. Ted uz na to nekouka nikdo.
|
Ces | (IP adresa: 94.113.149.255) |
• |
6.10.2013 15:11:26
A největší traumata bývají z domácího násilí.
Hele, pusť Pottera třeba ročnímu dítěti, když o to tak stojíš a začínáš takhle argumentovat. Já končím. HOWGH! |
Žžena | 83005 |
6.10.2013 15:07:58
Ces,
vidíš, já mám traumatické zkušenosti z hospitalizace coby dítě a podle mne je zas extrémem nechat předškolní dítě samotný v nemocnici. A přesto je to běžný... |
Další akce nalezte zde
Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2018 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.
Publikační systém WebToDate.