| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Diskuze : Hlavní : Amniocentéza

Hejného metoda výuky matematiky je v ohrožení

Josef Kubát

Kromě zastánců se k Hejného metodě vyjadřuje i početný zástup kritiků.

(?)
[<<Předchozích 10] Názory 1120 z 3581  [Dalších 3561 >>]
LoraX a klučičí banda 24327
11.1.2018 13:50:51
Nabízeli mi jen u posledního těhotenství, nešla jsem. NT vyšlo výborně, v rodině genetická rizika (postižení) nemáme a jediný titul k odeslání na genetiku byl věk, ptž v době porodu mi bylo 38. Nikdo se se mnou moc nehádal, jen mi doporučili to odmítnout hned u gyn. a ne až na genetice, tedy když vím, že nechci amnio, tak tam nemá smysl chodit. Dítě OK. To nikdo zásadně nezpochybňoval, spíš strašili těmi nedohledatelnými jednotkami případů Downa... Ale s mojí poruchou imunity do sebe zbytečně bodat nechat nehodlám, skoro vždy zákroky končí nějakou infekcí a zrovna u amnio to vidím jako potenciálně průšvihovou situaci.
jenny1024 + 2015 + 2017 114714
11.1.2018 13:46:24
Já bych nešla. Při amniocentéze je zhruba 0,5 - 2% riziko, že o dítě přijdeš. To je o hodně víc, než tvých 0,04%, že má dítě DS. A kromě toho, amniocentéza vyloučí/potvrdí asi pět nebo kolik možných postižení. Ze všech těch desetitisíců, které dítě může mít. Přijde mi, že to za to prostě nestojí.

A jestli bude mít někdo blbý kecy, tak je to jeho problém a silně neprofesionální a neetické chování. Ať si trhnou, je to tvoje dítě.

A ještě jsem si vzpoměla, tripple testy se dělaly dřív, jsou hodně nespolehlivé. Můžeš jít (ve 12 tt, nevím, kolik jsi teď) na ultrazvuk + krev, což je neinvazivní a spolehlivější vyšetření. Ale nevím, jaký tt jsi, musí se objednávat dost dopředu. Dělají to velké porodnice, v Praze třeba Apolinář, Motol... je to zadarmo, platí je jen v Podolí, protože tam se platí všechno :-)
Alca 145121
10.1.2018 23:20:06
Mariane,

to věřím, že jsi byla otřesená. Na rovinu, já neetické chování lékařů považuju za jedno z nejhorších právě proto, že nemocný člověk/těhotná žena jsou rozhození a strašně zranitelní a nedokáží se leckdy absolutně bránit, byť jsou normálně třeba od rány. A fakt ani sestra by se takhle chovat neměla. Chápu, že toho mají moc, ale tohle je fakt strašné, měl by fungovat nějaký monitoring kvůli vyhoření.......
maargitt & dráčátka 67638
10.1.2018 22:22:56
buchli, můj názor je, že téměř nikdy nejde primárně o trizomii. Dle toho co jsem kdysi nastudovala já a proč jsem na odběr nakonec šla se v případě "pozitivního" výsledku dá s určitou pravděpodobností očekávat "nějaká" chromozomální odchylka. neříkám, že se to vždy potvrdí.
Mariana +2 135342
10.1.2018 20:41:18
Holky, v tomto konkrétním případě, abych tedy byla spravedlivá netuším zda to mohl slyšet i někdo z doktorů, bylo to pracoviště sester. Tam je to celý velký, je tam víc doktorů, a ti jsou jinde, v takových samostatných vyšetřovnách.

Z doktorů se k tomu už nikdo později slovem nezmínil, jen jednou se jedna doktorka slušně zeptala zda se může zeptat na mé důvody odmítnutí, když na to amnio "mám nárok", asi myslela věk. Řekla jsem že bych na potrat ve 24 týdnu nešla. Řekla ano chápu a vyšetřila utz.

Záležitost screeningů a plodovky jsem s nimi tímto uzavřela, takže jsem nepotřebovala žádné další vysvětlování.

Já jsem tam jezdila dál, jelikož jsem potřebovala sledovat něco jiného na tzv. velkém utz, a bylo to prostě na toto nejlepší pracoviště v dostupné vzdálenosti. Bylo to preventivní sledování, kvůli tomu co se objevilo za problém u prvního těhotenství. Což tedy odhalili právě tam, on je tamní hlavní doktor asi fakt jeden z nejlepších diagnostiků. A myslím si, že ta správná včasná diagnostika přispěla k tomu, že mé první dítě přežilo porod.
Takže říkám i to B.

Pokračovala jsem tam, jelikož jsem překousla hulvátství ve prospěch odbornosti.

Ovšem přesto si myslím že by tak vysoce odborné pracoviště mělo mít i vysoký standard pro etické chování všeho personálu. A obzvláště v tomto oboru. Snad se toho jednou dožijeme.
Buchli 121873
10.1.2018 20:23:07
Angrešte, a tady jde přece hlavně o tu trisomii 21, ne? Když mi napsali riziko DS 1:59, tak mi přišel ten test z periferní krve matky jako adekvátní alternativa. A bezpečná.
Mariana +2 135342
10.1.2018 20:09:51
Alčo díky :-)

Ano asi nejvyšší míra neetičnosti co jsem myslím ve zdravotnictví zažila.
A to šlo o vysoce renomované brněnské pracoviště.

Dodnes lituju že jsem jí něco neřekla od plic rovnou na místě. Ale tak těhotná, rozhozená, a byla jsem nejspíš fakt v šoku.
Měla jsem pak v úmyslu poslat vedení stížnost. Jenže neznala jsem jméno dotyčné a prostě měla jsem pak jiné starosti, a fofr, tak to pak u mně nějak vyšumělo.

Ale jsem ráda, že jsem si i přes nevybíravý nátlak zdravotníků dokázala stát za svým.
kreditka 85904
10.1.2018 20:04:33
Ano, raději to risknu než aby se mi narodilo dítě třeba s DS. Vidím kolem sebe jak děti s postižením jsou náročné na péči... vím to že teď mám děti zdravé neznamená, že to tak bude vždy, ale postižené dítě bych na svět vědomě nepřivedla - v tom jsme s manželem se shodě
Stáňa * 7932
10.1.2018 19:56:17
Tak já jsem zrovna jedna z těch co po amniotéze potratily - gynekolog se "netrefil", nabral krev, řval na asistenta...už se k tomu nechci vracet, ale fakt to prostě je.
Byly jsme tam tři, já potratila hned, jedné unikla plodová voda, než mě dali na jiný pokoj, tak ona musela ležet s nohama nahoře. Jak to dopadlo u ní, nevím.
A to prý byl pak doktor kapacita...
boží žena 67104
10.1.2018 19:06:31
Pravděpodobně šla
Známá odmítla, opravdu nevim při jaké hodnotě. . Každopádně riziko vysoké nebylo, jen se něco nezdalo dítě ma ds
[<<Předchozích 10] Názory 1120 z 3581  [Dalších 3561 >>]

(C) 1999-2018 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.