Kromě zastánců se k Hejného metodě vyjadřuje i početný zástup kritiků.
Boubí | 70911 |
30.12.2013 13:01:54
ježišmarjá Mystiku, ty seš teda fakt mimo. Ano, je mi jasné, že babička umírá, ale nikdo nám neřekne, jak dlouho to ještě celé může trvat. Nezavíráme před tím oči a nesnažíme se jí život zbytečně uměle prodlužovat, celkem bychom i byli rádi (když to řeknu upřímně), aby se už dlouho netrápila, protože toto už stejně není pořádný život. A snažíme se to zvládnout doma, jakkoli to není lehké... bohužel takto blízké zkušenosti s tím nikdo z nás nemá, takže zjišťujeme různé možnosti, jak se dá. Pokud neumíš poradit, jdi laskavě otravovat na jinou diskusi.
|
lampetra | 25845 |
30.12.2013 12:21:50
Ještě jenom upřesním, pokud nemáte představu - na začátku byla babička schopná se třeba na posteli zvednout při přebalování, s pomocí se postavila u choodítka a ušla třeba 4 m - do koupelny, tam jsme ji na sedátku ve vaně umyly, potom nechodila a do kopelny jsme ji vozily, omýt ve vaně jsme ji zvládly i když už ani moc neseděla a hroutila se. Koupaly jsme tedy ve dvou, jinak jsme se střídaly. Péče byla zhruba následující:
ráno pečovatelka nebo jedna z nás - ranní hygiena, snídaně, pokus o rehabilitaci. V poledne - pečovatelka s obědem ( koupit veliký omyvatelný bryndát přímo pro dospělé), hygiena. Odpoledne - svačina (já/máma). Večer - večeře já/ máma, hygiena, uložit ke spaní. Byt byl "bezbariérový" přirozeně, blbé bylys úzké dveře do koupelny, kterými neprojel vozík, ae jen toaletní židle, takže jsme používaly tuto. Máš- li dotazy, ráda odpovím. |
lampetra | 25845 |
30.12.2013 12:15:15
Nemám čas dočítat, tak se třeba budu opakovat, ale protože naše babí ležela doma až do smrti cca 1,5 roku, napíšu, co se nám osvědčilo.
Polohovací postel s antidekubitní matrací - měli jsme pronajatou od charity, uvažovali jsem, že ji koupíme. Antidekubitní podložby - tzv. dekuba - něco jako kožešina - aspoň dvě , lépe víc, prali jsem cca obden, podle potřeby dříve, tak aby stačily uschnout. Dlouhý válec s kuličkami - na polohování. Podložky pod paty, podložky pod nohy. dekubty vznikají skutčně neskutečně rychle. Pití - lahvička rajec, potom dětská lahev s pítkem ( bez membrány, aby nemusela sát, aby to teklo). Pleny - vyzkoušet, které budou ok, nekupovat bez vyzkoušení větší počet balení, jedny pleny jednak protékaly, druhak dělaly na těle modré obtisky. Na noc jsme kupovali teny, ty byly nejlepší, předepsané jsme v dosstačném počtu měli jiné / jednou ty blbé). Kosmetika - menalind pěna na ošetření po plenami, rybilka mast, rybilka vyráběla i vlhčené ubrousky velké velikosti, v rychlosti se daly dobře použít. Čtverce buničiny na otírání - třeba té pěny. Balík gumových rukavic z lékárny. Toaletní křeslo - měli jsme též půjčené, sedátko do vany, pojízdné křeslo, chodítko. Pečovali jsme s pomocí ošetřovatelek z charity, střídali jsme se smamkou, obě chodily do práce, já jsem měla dvě malé děti. Šlo to. Péče ošetřovatelek byla nezastupitelná, bez ní by to nešlo, krom jiného mě naučily, jak člověka kompletně omýt na posteli, jak převléct postel, když na ní člověk leží, jak člověka přebalit a pod. Jo a co se nám osvědčilo - postel dáthlavou ke zdi, aby se k ní dalo přistupova z obou stran, jinak pečuješ stále na jenu stranu a záda ti to dají sežrat. Snad jsem na nic důležitého nezapomněla. |
Černá kronika | 103775 |
30.12.2013 11:34:18
Nevím, jestli zvedák lze půjčit. My měli v DD dva a to jsme tam měli 40 ležících a většinou jsme všechny tahali z postelí do křesel ručně.
|
Etea | 135320 |
30.12.2013 11:28:21
+ vozíček (měli jsme půjčený za nějaký poplatek od Charity).
|
Etea | 135320 |
30.12.2013 11:27:17
Zvedák, sprchovací židle a WC židle - nevím jak se to přesně jmenuje, v podstatě je to takový nočník v židli. Pokud se může trochu pohybovat ve stoje, pak rozhodně i chodítko (taková ta ohrádka).
|
Chrysantéma | 100475 |
30.12.2013 11:12:15
Usnadnit umírání a nechat zemřít hladem a žízní,mezi tím je velký rozdíl...nic o tom nevíš,jen děláš ramena...
|
Kaplanka+kluci 05,08 | 37849 |
30.12.2013 11:00:23
jsem přímo UO. Charita je tu výborná (dle ohlasů), půjčovna pomůcek taky. Charita je oblastní a má velkou spádovou oblast. nově mají službu pojízdného hospice(k dispozici i lékař). Před lety jsem tam pracovala (jako účetní teda), ale viděla jsem do toho, sestry jsou s velkou praxí, výborné,jezdí domů pomáhat s ošetřovatelskými a pečovatelskými úkony.
|
Chrysantéma | 100475 |
30.12.2013 10:52:18
Omyl Mystiku,JSEM zdravotník a právě proto jsou Tvé příspěvky mlácení prázdné slámy.Ono jde taky o důstojný odchod ze života...ne nechat svého blízkého zemřít v podstatě hladem a žízní a tlumit to injekcemi...
|
Chrysantéma | 100475 |
30.12.2013 10:32:27
V dobách, kdy rodiny žily mezigeneračně a hlavně pod jednou střechou i ta smrt byla přirozenou součástí lidského života.
...to ale neznamená,že necháme své blízké odcházet ležící ve vlastních výkalech,hladové,dehydrované a plné proleženin... |
Další akce nalezte zde
Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2018 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.
Publikační systém WebToDate.