Kromě zastánců se k Hejného metodě vyjadřuje i početný zástup kritiků.
Danae+děťátko | 131304 |
6.9.2012 13:45:17
Děkuji... Dědeček v posledních týdnech už také své nejbližší často nepozná. Některé třeba i 2 týdny. Dokonce už neví, kolik měl dětí a jakého pohlaví
Fyzicky je relativně zdravý - má samozřejmě určité problémy vzhledem k věku, ale zásadní problém je prostě ten mozek... Žije stále více ve svém světě... Když jsem ho po delší době před časem viděla, rozplakala jsem se. Je strašné vidět vždy hodného a skvělého dědečka v tomhle stavu... Je to, jako by to byl někdo úplně jiný... Jakékoliv zlepšení jeho stavu by bylo úžasné... |
ChemicalJane + 4 | 86738 |
6.9.2012 13:42:22
radit se může člen rodiny, já to taky většinou vyřizovala já, mámě bylo líto něco takto radikálně řešit, protože to byla její máma... já to chápu, taky mi to bylo obrovsky líto, babička s námi bydlela, atd.. ale dělali jsme vždy vše pro spokojenost všech a máma to bohužel odnesla málem vlastním životem, což jsem řekla striktně dost
|
Tonkaa | 40428 |
6.9.2012 13:41:23
Zkus si tady http://www.alzheimer.cz/cals/kontaktni-mista/ najít centrum, které je blízko vašeho bydliště. My máme dobrou zkušenost s Diakonií v Brně. Poradí i lékaře a komunikovali s kýmkoliv z rodiny. Pomáhají nejen nemocným, ale i přibuznými, kteří o nemocného pečují.
Alzheimer se skutečně od určité fáze neléčí, ale dá se mediakcí ovlivnit chování nemocného. Přeji hodně sil! |
Líza | 17721 |
6.9.2012 13:39:38
Danae, bude potřeba dědčka někam dopravit. Neurolog - výhody, není to stigma a tolik ho nenaštvete, nevýhody - potřebujete doporučení od svýho liknavýho praktickýho lékaře a sice bude umět napsat léky na demenci, ale může plavat v lécích na zklidnění a na potlačení agrese.
Psychiatr - nevýhoda, "nedělejte ze mě blázna". Výhoda - bez doporučení, napíše léky jak na demenci, tak bude umět udělat něco s jeho zklidněním. A praktickej lékař, kterej na tohle řekne, že se v tom věku (ať už je jakýkoli) nedá nic dělat, zaslouží vyměnit. |
Danae+děťátko | 131304 |
6.9.2012 13:38:25
Dědečkovi je lehce přes 80 a dlouhověkost ve svém rodu má... Zajímavé je, že snad opravdu nikdo z jeho dlouhověkých příbuzných tímto netrpěl. Možná je to tím, že byli mnohem aktivnějšími důchodci... Dědeček je už mnoho let spíše jen pasivním pozorovatelem dění kolem sebe... Otázka je, zda ta celková pasivita byla už před lety vlastně příznakem počínající choroby, nebo naopak, zda ta dobrovolná pasivita razantně nepřispěla k rozvoji choroby...
|
ChemicalJane + 4 | 86738 |
6.9.2012 13:37:57
"jedním uchem tam, druhým ven" - nic jiného vás neochrání v psychické rovině.. občas budete muset zvýšit hlas, atd - taktéž přecházet.. ten člověk o tom za 3 vteřiny neví a vy se tím zžíráte dny, týdny,..
naše babička to měla taky, ze začátku vtipné výpadky paměti, později nás nepoznávala, sebeobsluha čím dál horší, byla na nás sprostá, ošklivá, utíkala (= zamykejte co to jde, my babičku honili na štědrý den ve 2 ráno po městě).. později byla v takovém stavu, že na její ataky šlo odpovědět jen jedním způsobem, a to tím, že jsem ji zvedla a zatřásla s ní a velmi, ale fakt velmi hlasitě zařvat.. babička se jakoby probrala z amoku a pak dál fungovala běžným způsobem.. bylo to jakoby potřebovala "zamíchat systémem", aby zase seplo to co mělo.... měla léky na podporu činnosti mozku (a to jí bylo hodně, začínala na 85 letech) a dál měla něco na potlačení halucinací.. výborný lék byly lentilky.. to byl všelék - "bolelo" ji břicho, nemohla spát, kašel,... cokoliv na co vzpomeneš.. za předpokladu, že jí fakt nic nebylo, placebo efekt fungoval na výbornou.. později to už dma nešlo zvládat, sebeobsluha nulová, sluch téměř nefungoval, starost o babičku byla náročná, nešlo to sehnala jsem babičce místo v LDN s příspěvkem pacienta, babi tam byla 3/4 roku pak bohužel již skonala.. žila ve svém mikrosvětě a ke konci už nikoho nepoznávala... já byla "nějaký chlapec", máma byla její maminka, atd.. chlapi se k babičce přiblížit vůbec nesměli, byla na ně moc ošklivá, nevíme proč.. hodně zdaru a hlavně psychické odolnosti!!!! |
Emília Fernandéz | 123249 |
6.9.2012 13:34:53
A klidně bych se na to šla poprvé zeptat i sama, možná by to bylo i lepší, at´ víš, na co dědečka připravit.
|
Emília Fernandéz | 123249 |
6.9.2012 13:31:55
Pokud půjdete k lékaři, který má smlouvu s dědečkovou pojištˇovnou, platit byste měli jen regulační poplatek. A minimálně poprvé by opravdu bylo dobré, aby lékař dědečka viděl, jen tak si může udělat představu, jak na tom dědeček je. Připrav se na to, že to nebude asi úplně jednoduché, nevím, kolik je dědečkovi let, ale může tady být třeba do devadesáti a je zbytečné, abyste se takhle všichni trápili.
|
Danae+děťátko | 131304 |
6.9.2012 13:19:07
To ano. Ti lékaři to berou tak, jako že v jeho věku se s tím musí počítat a že se to prý už nezlepší Fakt je, že dědečka nikdy neviděl odborník přes tyhle věci. U neurologa nebo geriatra, natož psychiatra v životě nebyl... A trochu mám obavu, že by se k těmto odborníkům nešla poradit ani babička, která dědečkův stav odnáší nejvíce a je už těsně před zhroucením... Zčásti předsudky, zčásti nevíra v možné zlepšení a bohužel také určitá rezignace, která jí ale strašně urychluje stárnutí Mohl by se poradit samostatně nějaký jiný člen rodiny? Platí se to? Díky...
|
Darka,4+1 | (IP adresa: 90.180.57.131) |
• |
6.9.2012 13:18:15
Mamince mého manžela je 88let. S diagnozou se nikdo neobtěžoval. Alzh. nebo těžká stařecká demence je prý téměř totéž. Nebyli jsme rovněž spokojeni s přístupem jejího praktického lékaře, ale v našem městě se nenašel žádný lékař, který by byl ochoten převzít ji do své péče. Nasadili jsme tvrdě asertivní chování a celkem to jde. Ale babička je jinak poměrně zdravá (až na to, že je nepohyblivá - ani na posteli se sama neotočí, těžce inkontinentní, občas celé noci nespí a nikoho nepoznává), chutná jí jíst a je jinak spokojená. Nevím, jak by to bylo, kdyby se vyskytl větší problém.
|
Další akce nalezte zde
Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2018 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.
Publikační systém WebToDate.