Kromě zastánců se k Hejného metodě vyjadřuje i početný zástup kritiků.
magrata1 | 95172 |
19.3.2018 7:39:28
sALLY, UMÍŠ VŮBEC ČÍST? jÁ JSEM OPAKOVANĚ DCEŘI VĚCI VYSVĚTLOVALA, ALE POKUD SE NIC NESTANE VE TŘÍDĚ, ONA SAMA TO ANI U SEBE NENÍ SCHOPNÁ změnit (soorry caps lock), natož změnit celý kolektiv. Klára ji nikdy nešikanovala, ale neumí se normálně prosadit, tak se občas prosazovala tak, že dceři lezla na nervy (hulákání do ucha). Facky nebyly běžné, možná ji párkrát za ty 3 roky bouchla, ale nic zvláštního to nebylo. Facky byly až na té přespávačce. Naopak se celá třída posmívala mojí dceři, protože se s Klárou jediná kamarádila. A ano, mrzí mě, že moje dítě se Kláře začalo taky posmívat. Ale bohužel to hodně vyprovokovává Klára, protože její rodiče jí nechtějí ublížit tím, že by jí vysvětlili, že se chová jako osel. Když toho nejsou schopni rodiče, považuji za vhodné, aby chování na půdě školy řešila škola. Já tam těžko můžu naklusat a pracovat s děckama, aby se to zlepšilo. Něco o šikaně a jejím řešení vím, kromě toho, že jsem o tom načetla dost literatury, dopisovala jsem si asi půl roku na toto téma s Michalem Kolářem, který rozhodně ví o této problematice víc než ty nebo já. A teď už jsem i já celkem v této problematice orientovaná, zatímco ty tady píšeš opravdu kraviny (sorry, ale přečti si o tom něco a budeš to muset uznat sama).
|
Hanka 75 | 76332 |
18.3.2018 5:47:55
Nejsem odborník a nic jsem o tom nečetla, ale také jsem si to myslela. Ono i kdyby dcerka zvládla tu těžkou věc být třeba jediné nešikanující dítě v kolektivu tak to přeci není vyřešené, pro dcerku (obrovská zátěž), Klárku i ten kolektiv... měla by to řešit škola a odborníci pracující s celým kolektivem. A když to píšeš, že je to i odobrný názor, pak si tím spíš myslím, že cesta by se měla najít
|
Hanka 75 | 76332 |
18.3.2018 5:44:34
Neoushlasím se Sally, celá třída by měla býr zdravá, ona pozice nešikanujícího dítěte v šikanujícím kolektivu přeci také není v pořádku. Takže i kdyby tohle dcerka zvládla, tak to přeci není konečné a poslední řešní... a že jedno dítě asi nepředlá kolektiv je jasné. Myslím, že je dobré, že to řešíš a doufám, že se řešení najde. Ještě mne napadlo zda přeci jen nepromluvit s rodiči KLárky, třeba i tam je prostor.
|
Hanka 75 | 76332 |
18.3.2018 5:40:40
Já mám tedy názor, že je dobré, že to chceš řešit. Odobrník pro celou třídu by podle mne pomohl (také jsem slyšela, že taková služba funguje a pomohla). Celá třída by potřebovala pomoci a sami to ty děti nevzládnou.
Bohužel způsob řešení, když učitel a ředitel jsou tací jak jsi popsala mne moc nenapadá. Co školní psycholožka ? Co zkusit kontaktovat odborníky na tuto problematiku a s nimi se poradit jak postupovat - oni třeba nejlépe budou vědět (podobná situace včetne přístupu vedení jistě bývá nejen u vás), mohou už také nabídnout konkrétní kroky (třeba pro ředitele nebo učitele, který asi také zájem o řešení, jen špatný způsob... bude zajímavý). Pokud by všichni měli přístup je to na rodičích Klárky, tak kdo té Klárce pomůže ? To je přece něco trochu jako týrání dítěte, sama si nepomůže, rodiče nepomůžou, učitel a ředitel nepomůžou.. tak kdo ? Třeba to nejde, ale myslím, že je jen a jen dobře, že to zkoušíš řešit. |
sally | 3140 |
18.3.2018 4:40:11
Z+2 - špatným řešením se toho dá pokazit jistě hodně, ale fakt je takový problém pohovořit na nějaké choulostivé téma s VLASTNÍM DÍTĚTEM?
A z příspěvků Magraty se nezdá, že by to někdo byl schopen / ochoten řešit... takže se bude dít co? Nikdo nebude dělat nic a jen se pohoršovat u piva (na internetu), že "škola se nepostarala, aby moje dítě nebylo bully". To na všechno fakt musí být požehnání vrchnosti? Jsme snad otroci, abychom si vlastní rodinu nedokázali ochránit a zorganizovat sami? Na všechno musí být škola a úřad a nařízení? |
sally | 3140 |
18.3.2018 4:36:50
Magrato,
v původním příspěvku mi to vyznělo tak, že ty se vlastně pohoršuješ nad tím, že škola neřeší to, že tvoje dcera někoho šikanuje a jak vy k tomu příjdete, že tvoje dcera má vyrůstat jako bully..... Jako sorry, tohle jsou věci, které by měly vzejít z rodiny. Šikanu dotyčné holky a celkovou situaci ve třídě by měla řešit škola, o tom žádná, ale s tvojí dcerou by sis především měla promluvit ty. Bylo by to rychlejší, učinnější a přesněji mířené (protože ty svojí dceru znáš) než když se budeš snažit, aby tuhle práci za tebe odvedl někdo jiný. Když bude někdo pracovat se třídou, tak to nebude nejspíš šité na míru přesně tvé dceři a upřímně - po našich zkušenostech (kdy nám těžce šikanované dítě nakonec zůstalo v domácí škole) nemám o "odbornících na šikanu" valného mínění. Tvoje dcera vlastně nezažila zdravé kamarádství - buď jí šikanovala Klára nebo nově šikanuje ona Kláru - a to mi přijde pro ní velmi nebezpečné, zvlášť vzhledem k tomu, jak si pak sama bude budovat vztahy v budoucnosti. |
Z+2 | 109449 |
17.3.2018 8:00:37
Margato, přesně. Je skvělé, že si to alespoň někdo uvědomuje. Je děsivé, že většina je tu schopná mít přístup jako Monty nebo Sally. Konkretně tvou situaci nevím jak řešit. Je to složité. Špatným řešením se toho dá hodně pokazit.
|
magrata1 | 95172 |
17.3.2018 7:20:53
Sally, přečti si něco o šikaně. Domácí vysvětlování moc nevyřeší. To je stejné, jako bys dostala třeba zápal plic a myslela si, že pomůže, když si budeš mazat palec. Při šikaně je !nemocný" celý kolektiv a je třeba léčit celý kolektiv.
|
sally | 3140 |
17.3.2018 3:28:27
v tomhle je ovlivnitelná jen jediná veličina a to je tvoje dcera. Takže zkus řešit s dcerou. Nevím, jak jsou holky staré, ale prostě by se měly (minimálně tvoje dcera) dozvědět, co dělá špatně a proč.
Přijde mi, že tvoje dcera se v tom taky plácá, protože na jednu stranu jí Klára ubližuje (ubližovala - sorry, jako někoho profackovat není zrovna teda kamarádské chování) a dcera vpodstatě snášela její šikanu a teď se teda přehoupla na druhou stranu a šikanuje sama. Asi by se potřebovala dozvědět, že vztahy nemusí fungovat jen v úrovni šikany, že kamarádky se projevují jinak. Ona možná díky Kláře vlastně jiný vztah než šikanovaný - šikanující nezažila. Takže bych podpořila to, aby s novou kamarádkou měla co nejnormálnější přátelství, v kterém budou brát ohledy na to, aby si neubližovaly. Od školy bych nečekala zázraky - a hlavně škola nebude řešit a pilovat morální profil tvého dítěte - jako sorry, tohle se dítě musí naučit doma. |
Šuplík | 137953 |
16.3.2018 20:50:13
Vadilo jim to hodne. Ale 30 spoluzaku bylo fajn a jeden byl holt agresor. A kvuli tem 30 nikam odejit nechteli...
|
Další akce nalezte zde
Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2018 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.
Publikační systém WebToDate.