Kromě zastánců se k Hejného metodě vyjadřuje i početný zástup kritiků.
Azia a 3 ryzova zrna | 132367 |
6.6.2014 13:48:55
Taky je zajimeave, jak pises o rozpoznavacich schopnostech. To uz je mozna o jedinci, jaky ma cuch na lidi?!
|
6.6.2014 13:43:24
Jinak teda, mit takovy zacatek v cizi zemi, nevim, nevim, jsi odvazna.
|
6.6.2014 13:42:08
Eeko, co se tyce schopnosti aklimatizovat se, tak jsme v tomto OK, oba, i ja (u sebe mluvim teda ale jen o Evrope, prijela jsem do cizi zeme v 19-ti s jednou cestovni taskou) i manzel, ktery skoro za nejakych 5 let procestoval velkou cast sveta stylem bagl na zadech a prespavani kde se da i po lavickach, kdyz bylo nejhur, dokonce se dostal i mezi Indiany v Kanade...
Samozrejme Afrika je sama kapitola pro sebe, tezko si to clovek dokaze predstavit, bez zkusenosti. Uvidime, jak se to vyvrbi. Diky za reakce!! |
Eeka | 20824 |
6.6.2014 6:20:15
No a zacatky...takove surealisticke...tyden po nasem priletu byla tchyne hijacked s pistoli u hlavy a oloupena a par dni na to se vloupali s kudlama (ano, pres vlcaka, zed, elektricky plot I mrize, ale nezapnuty alarm, ktery byl vypnuty kvuli me a manzelovi, vraceli jsme se pozde domu) do naseho baraku, kdyz v nem zbytek rodiny spal a nahanelo se na zahrade za ucasti strelnych zbrani...ja tedy osobne neznam nikoho, kdo by nebyl prepadeny (mugging, smash&grab, hijacking), opakovane vykradeny, kdo nema v uzkem, ci sirsim pribuzenstvi nejakou nasilnou smrt...ale fakt se to lepsi! Nemuzes to brat tak, ze se tam neda prezit, protoze da...a ja se trefila I do blbe doby (historicky I politicky), kdy se to proste mlelo...verim v lepsi zitrky
Ptala ses, tak odpovidam, ale vubec to neber, jako smerdatne ro vase rozhodnuti. Nigerie neni JAR, situaci tam zname vsichni jen zprostredkovane pres media a to ma s pravdou co do cineni nezridka jen pramalo...nemit to nejaky sokujici element, tak to lidi nebudou cist, takze je treba to tak brat. neni nad osobni zkusenost, ta je neprenosna. Opravdu si myslim, ze byste tam meli na par tydnu odletet a videt na vlastni oci. Tu proverenou maid a ridice jsem zminovala zejmena proto, ze prevazne mnozstvi vloupani a vykradacek je inside job na zaklade tip off. Nezapomen ze tito lide maji zmapovany kazdy tvuj krok + pristup. Ale vuuubec bych se nevzdavala toho maid mit, protoze (pokud je dobra) se stane tou neuzasnejsi chuvou pro tve deti a velice rychle je zacne povazovat za sve a uvede je to jeji kultury. Nase Sophie je nejvetsi poklad na svete, dcery ji zboznuji a ona je a mit tu moznost, tak si je tam necha...u nas je to same Sophinka tohle a Sopinka tamhleto a tohle musime privezt a tohle by se ji libilo. Ona na ne mluvi (obcas) Tswana, nosila je na zadech po africku, ony se uci podle ni delat domaci prace a varit, protoze je ma, jako ocasek Je to zase uplne jiny nahled do jine kultury zevnitr...naprosto neprenosna zkusenost;-) |
Eeka | 20824 |
6.6.2014 6:02:20
Ja si zvykla hned, ale jednak jsem byla bezdetna, a za druhe uz jsem predtim zila 5 let ve Skotsku, takze jsem byla zvykla se aklimatizovat v cizim prostredi bez problemu + ja mam toulave boty a vsechno je pro me dobrodruzstvi;-)
Ve Skotsku jsem poznala manzela a odjela do JAR kvuli nemu v roce 2001. Jasne, ze to bylo uuuuplne jine, nez co jsem do te doby poznala, ale byla jsem bez problemu a odpovednosti za deti, coz beru, jako nejvetsi prinos v integraci a aklimatizaci na nove prostredi. Soustredila jsem se na sebe... Ted uz vim, jak se v JAR chovat a pohybovat, vim, na co si dat pozor (treba specificky jsouci lide po ulici), cemu se vyvarovat (k minimalizovani snash&grab, nebo hijacking), co je naopak uplne v poradku, ac pro cizince totalne divne (treba maid, nebo spoluzak nakazeny HIV)...proto se tam nebojm letat s detmi (nebo tehotna) ani ted, ale treba do te Nigerie bych s detmi na dovolenou neletela. Do Zimbabwe, Mozambiku, Angoly, Tanzanie a par dalsich ano, ale tu Nigerii...tu bych musela prve obhlednout sama, za to riziko by mi to nestalo. A ani do tech destinaci, co jsem psala bych neletela jen tak se courat, ale do turistickych region. Svagrova a tchan letaji do Nigerie a ostatnich zemi ciste na business trips a pohybuji se, jako mistni, ale oni jsou zase o kus dal v jejich rozpoznavaci schopnosti a zkusenosti, nez ja |
5.6.2014 20:49:08
7 let, ty jo. Zvykla sis lehce, jake byly zacatky?
|
Eeka | 20824 |
5.6.2014 20:43:58
A deti to tam miluji, manzel je jihoafrican s velikou rodinou. Ale je rozdil tam byt na dovolene a zit tam. Mozna zase jednou, ale ne ted.
|
Eeka | 20824 |
5.6.2014 20:41:53
Ja tam zila 7 let. Starsi dcera se tam narodila. Stehovali jsme se do CR, kdyz jsem byla 5 mesicu tehotna s mladsi. Kvuli kriminalite. Ale letame tam na mesic, dva kazdy rok.
|
5.6.2014 20:05:32
Eeko,
Nenechavat nic nahode, to je pravda. Clovek, co to tam vedl ted hleda spolehlivou nemocnici, po zkusenosti s manzelem. Na to, jestli maids a ridic jsou PROVERENE osoby se manzel zepta, info o logopedii atd. taky musime zjistit. Diky za reakce, napiseme si seznam, na co vsechno je treba si dat bacha a poptat se, az tam manzel zase pojede. Muzu se zeptat, jak dlouho jsi zila v JAR a jak to braly vase deti a ty? Diky moc |
Eeka | 20824 |
5.6.2014 16:29:22
jj, o JAR...lidi s detmi uvidis, ale ve specifickych oblastech...tazke treba autem dojedes do oplocene botanicke zahrady, k jezeru, nebo treba se da bezpecne prochazet po upravenych stezkach a ulickach kolem plazi...v Durbanu se da chodit I centrem, Kapske mesto to zvlada do urcite miry, ale treba Johannesburg je v tomto oklesteny, tam fakt muzes s ditem do mega obchodaku, nebo oplocenych parku...
Kazda (a kdyz se bavime o kazda, tak tim myslim kazda residence v bezpecne ctvrti) ma dvoumetrovou zed s elektrickym plotem a branou na ovladac a pak na oknech mrize a mezi spaci a obytnou casti paraku jeste dalsi mrize...ale to co ty popisujes spis vypada na treba golf estate, nebo vubec estates, ktere jsou opravdu za zdi a s ochrankou...coz take vzdy neochrani, ale do urcite miry snad ano... No a posledne uz jsem videla I dvojice s kocarkem, nebo se psy za bileho dne tedy, kteri sli na prochazku v ramci jejich ctvrti..ja vim, ze to zni podivne, ale je to velky krok pro JAR Kdyz jsem se starsi dcerou sla pesky nakoupit do pul kilometre vzdaleneho obchodu (tak kolem roku 2007), tak to u nas bylo pomalu na rozvod, ze riskuju prepadeni...takze asi tak...uz odrostla jedna generace od padu apartheid, snad se to nejak zacne odrazet I na te zemi... |
Další akce nalezte zde
Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2018 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.
Publikační systém WebToDate.