| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Diskuze : Hlavní : Dětské zlozvyky

Hejného metoda výuky matematiky je v ohrožení

Josef Kubát

Kromě zastánců se k Hejného metodě vyjadřuje i početný zástup kritiků.

(?)
[<<Předchozích 200] Názory 201210 z 2063  [Dalších 1853 >>]
Tizi 106716
6.4.2013 16:42:38
Možná to bude i nějaká genetika. Já si strašně cucala palec a syn dělal to samé. Byl opečovávaný a pozorností zahrnovaný jedináček, deprivovaný rozhodně nebyl. Ano, taky si palec cucal častěji při únavě nebo když usínal, prostě taková slast, tak jako já když si chci odpočinout a dám si kafe a kousek čokolády a užívám si to, tak on si užívá ten palec ~:-D
Gora 31983
6.4.2013 9:51:15
Výsledek deprivace to určitě není. Syn si začal cucat palec jako miminko, a to byl hodně spokojené dítko. Plakal velice málo, často se smál. Dělal to proto, že se mu to líbilo. Navíc s tím měl spojený ještě jeden reflex, jeden palec cucal, a druhou si hrál s pindíkem. Jakmile vyndal palec z pusy, přestal si hrát i s ním. Odnaučil se to až teď ve čtyřech letech.:-)
Mab 26777
6.4.2013 9:22:19
Lepší je prso. Dudlík je většinou naprostá zbytečnost, která zhoršuje kojení, zvyšuje riziko zánětu středního ucha, zvyšuje riziko ústních infekcí při špatné hygieně (spousta matek dítěti oblizuje dudlík, ale i sourozenci apod.), hůře se tvaruje čelist, v dospělosti mívají tyto děti problémy se zubama - osmičkama atd. Cucání palce ještě horšuje zkus, dítě si palcem vytlačuje horní patro a působí předkus atd.
Tyhle všechny náhradní cucací rituály jsou jen o tom, že se tím dítě uklidňuje, je u to příjemné. Na tohle všechno má matka prsa. Pak není co odnaučovat. Jenže naše solečnost není připravená na to, že se dítě přisává k prsu klidně 5x do hodiny, jen si cucne a jde. Natož aby to tolerovaly dítěti staršímu chodícímu.
Liki + dcera 8/11 132398
6.4.2013 7:47:19
Když to tady tak čtu, tak už je mi jasné, proč se dcera chce i ve svem věku pomalu nonstop kojit. Holt je to příjemný.
Eeka 20824
6.4.2013 7:29:51
Ani jedna dcera si necucala palec, ale starsi si zacala (cca ve 4. letech) kousat nehty. Z niceho nic. Porad jsem ji napominala a vysvetlovala, slibovala...bez efektu. Nasledne jsem si na netu precetla, ze tim ji stres pouze vyvolavam a mam ji nechat byt. Tak jsem nechala a do dvou tydnu si ty nehty prestala kousat.

Nasledne (rekla bych nastupem do 1. tridy a nevim zda to bylo stresem, nebo odkoukane, protoze nebyla ve tride jedina) si zacala strkat do pusy vlasy (ma je hodne dlouhe). Opet jsme napominali...bez vysledku. Me ty vlasy vadily snad vice nez nehty, protoze byla furt oslintana a to tak, ze opravdu hodne. Pak jsem to opet vzdala. Proste to bylo k nicemu. Vlasy si prestala zuzlat. Take zhruba do tech dvou tydnu.

Takze za me, zkusit nechat byt a neupozornovat na to. Treba to u nas nebyla 2x nahoda a to napominani a upozornovani, stres tu potrebu palce, nehtu atd. pouze umocnuje.

A jinak, ne. Nemyslim si, ze to musi byt vzdy vysledek tezke deprivace, ale detska/lidska duse je krehka a obcas nejake to uklidnovadlo potrebuje. Ja take nejsem deprivovana, ale i tak obcas po nejakem uklidnovadle sahnu. Zivot neni jen nase nuklearni rodina, ale vnejsi jevy maji velky dopad. Od veskereho stresu nejde proste VZDY uchranit. To nema co do cineni se stastnym detstvim.
Magdaléééna 130715
5.4.2013 22:37:54
Ještě jsem chtěla dodat, že jsem dceři řekla, abych uklidnila, že projednou může.. a pak jsem myslila, že zkusím také zapůsobit ve stylu "tety-doktorky".. ale zřejmě mě neshledala jako autoritu na cucání~f~ Zkusila bych třeba, aby se dítěti tak nějak oficiálně "zmínil" i pediatr. Všímám si, že malé už při jejím rozoumku není příjemné, že jí to cucání vymlouvá více lidí a začíná chápat, že by neměla, tak snad vysvětlování zabere..
Magdaléééna 130715
5.4.2013 22:33:49
Malá si také cucá, sestra je logopedka, jsme probíraly, co s tím.. Příčinu to mít může, ale také ji mít nemusí.. Buď si to "jen" užívá nebo tam důvode je.. pak je problém s tím, že pokud jí ten paleček zkrátka vezmeš, tak příčina zůstává, ale vnější projev se přestěhuje - tiky, kousání nehtů.. Právě jsem byla varována, že ta síla, která působí na zuby je vážně velká, prostě podtlak~;), malá má zoubky zatím v pořádku, tak teď snažím vysvětlovat, vysvětlovat a vysvětlovat.. Nejvíc pomohlo, když si s ní sestra "jako oficiálně promluvila"~;).. jako paní doktorka atd., že se to dětem stává.. a že by neměla.. a pak něco slíbila výhledově~;) Malá to vydržela dva dny, ale pak se stalo, že lekla, snažila jsem se ji utěšit, ono byla strašně nešťastná a pořád se ptala a opakovala, jestli může.. bylo mi jí strašně líto a řekla jsem, že může~f~~f~~f~.. ale myslím a doufám, že dcera se cucáním nejen uklidňuje, ale že "jí" to prostě dělá dobře, "cucá" i ve chvílích pohody, mno, snažíme se řešit vysvětlováním, dudel nikdy nechtěla, ale panenkám je dává~;)
x.sky 92133
5.4.2013 22:08:56
Moje dcera (4,5 roku) si cucá palce od cca 3 měsíců a nemám pocit, že bych v těch 3 měsících jako matka selhávala... prostě jí to bylo příjemný, cucala palec, když nemohla ocucávat moje prso (kojená 2 roky). Dudlík jí vydržel asi týden a pak si tam vrazila palec a má ho tam doteď ~7~ U syna jsem to nechtěla prošvihnout a dudlík mu cpala málem násilím, ale nijak zvlášť na něm nelpí a jen se mi potvrdila moje teorie, protože když usíná a nemá prso, tak si do pusy nasměruje palec a usne. Takže je jim to podvědomě příjemný a uklidňující, proto to dělají. Blbý je, že dcera už to má dost zafixovaný a nedovedu si představit, jak jí to odnaučuju, holt si na to časem bude muset přijít sama (zuby se mi zatím zdají v pořádku)...
Katka (IP adresa: 37.250.49.99)
  • 
5.4.2013 22:05:21
Muj syn to taky delal. Nekdy mezi 1 a 2 rokem. Mlatil hlavou o zem nebo do zdi ze vzteku. Nic nepomahalo, ani ignorace ani mazleni. Mel to celo poradmodry a uz sem si myslela ze bude nadosmrti blbej jak tou hlavou porad mlatil.

Ted je mu 8 let. Chodi do skoly, umi cist, psat pocitat a je z nej vetsinou klidas.
Takze se nenechej vyplasit, ale bud ve strehu
Mikita.miki+Zd10/10+J+J06/13 105930
5.4.2013 22:05:16
no já si škubala vlasy a když jsem ve stresu, dělám to dodnes. dej jí pozornost, lásku a uozorni ji, když ji uvidíš to dělat. já to dělala když sem moc nepřemýšlela co vlastně dělám - sledování tv, čtení, čekání. bratr si zase u počítače až do pubertálního věku kousal triko, měl oslintaný koláč na triku až skoro k pupku a po chvíli se začly dělat mikrodírky. dělat to taky když sesoustedil na něco jiného. říkali sme tomu ze srandy zaražený sací reflex a jediné co, tak sme ho hned hnali převléct se do už ,,předžvýkaných,, trik, aby si nerozkousal ty školní slušná a netknutá. přešlo ho to, ted už hryže jen tužky nebo když má u počítače nutkání, uvaří si konvičku čaje a srká
[<<Předchozích 200] Názory 201210 z 2063  [Dalších 1853 >>]

(C) 1999-2018 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.