Kromě zastánců se k Hejného metodě vyjadřuje i početný zástup kritiků.
Violetina | 107733 |
10.2.2018 18:13:57
Leff, to se dá, neboj.
Hele, co mě napadlo (a pokud nevaříš na plynu, tak je to o dost reálnější). Nechat u té zdi s koupelnou "vodní věci" - malou sestavu s myčkou a dřezem, nad myčkou odkládací plochu pro případné ruční mytí), ta může být vyšší, což je stejně ergonoomicky správně. Pak podle té úzké zdi proti oknům linku, začala bych lednicí, plochou, k rohu (ale ne do něj) sporák, vedle něj ještě kousek místa a "věž" s troubou. Uličku a krátký "ostrůvek", klidně jen 40cm hluboký, ono se na něm dá udělat hromada věcí jako krájení, odkládání plechů a tak:) O ostrůvek opřít záda pohovky, z ní by byl výhled na stůl a balkon. |
Pole levandulové | 23006 |
10.2.2018 18:11:33
Leff, presne tohle jsme udelali my. Jsem z Prahy, vcetne cele rodiny do xteho kolene, nemame zadne pribuzne mimo Prahu. Vyrostla jsem na Vaclavaku a nedovedla si predstavit, ze bych sla nekdy byt jen na okraj Prahy. Osud tomu chtel a za byt o podobne rozloze mame novy domecek od dvounasobne vymere, se zahradkou, parkovanim a spoustou uloznych prostor, jen 4 minuty autem od kraje PRahy, jezdi k nam PID, takze jedno dite do skoly v PRaze jezdi samo, druhe chodi u nas. Jsem tu spokojena a do Prahy, kam jezdim za mamou, uz bych se nevratila. Taky jsem si nemyslela, ze bych tohle nekdy udelala, ale jsem rada, ze tu jsem. Mam v zive pameti to, jak jsem se snazila poskladat neposkladatelne do omezeneho prostoru a jsem stastna, ze tohle nemusim uz resit.
|
Pole levandulové | 23006 |
10.2.2018 18:11:17
Leff, presne tohle jsme udelali my. Jsem z Prahy, vcetne cele rodiny do xteho kolene, nemame zadne pribuzne mimo Prahu. Vyrostla jsem na Vaclavaku a nedovedla si predstavit, ze bych sla nekdy byt jen na okraj Prahy. Osud tomu chtel a za byt o podobne rozloze mame novy domecek od dvounasobne vymere, se zahradkou, parkovanim a spoustou uloznych prostor, jen 4 minuty autem od kraje PRahy, jezdi k nam PID, takze jedno dite do skoly v PRaze jezdi samo, druhe chodi u nas. Jsem tu spokojena a do Prahy, kam jezdim za mamou, uz bych se nevratila. Taky jsem si nemyslela, ze bych tohle nekdy udelala, ale jsem rada, ze tu jsem. Mam v zive pameti to, jak jsem se snazila poskladat neposkladatelne do omezeneho prostoru a jsem stastna, ze tohle nemusim uz resit.
|
Lefff | 13513 |
10.2.2018 18:02:30
Viol,
všechny tebou položené otázky jsem si taky položila. A je to tak - je nás 5, televizi pouštíme na zprávy, na pohádky, válecí místo je i místem pro mazlení zvířat a posezení s návštěvami... Ta osmnáctimetrová místnost bude místem vaření, jídla a setkávání. Já snad sednu do auta a sjedu teď večer do IKEA... Spíš bych potřebovala nějakého Asiata, který by mi vysvětlil, jak žít na malém prostoru. A Marii Kondo, která mi vysvětlí, že vlastně k životu potřebuju minimum věcí :) |
Lefff | 13513 |
10.2.2018 17:58:07
Tuten, viděl.
Odpad a voda jsou uprostřed bytu a hýbat se s tím moc nedá. Rozhodně nemůžu mít linku na protější stěně. Kamarád, který si sám takto byt upravoval (má papíry na kdeco vč. sádrokartonářských prací) nám nabídl pomoc. Vím, jak vypadá jeho byt (ve stejně velkém bytě u nich bydlí 6 osob 3 generací), jen jsem se zatím nesmířila s absencí min. jeden celý metr dlouhé pracovní desky. Vařím denně, co chvíli peču, a představa, že si nemám ani kam odložit plech a kde plnit buchty, mě přivádí k šílenství. Pak už zuřím a napadají mě myšlenky typu, proč jsem si, já nána, pořizovala děti a nezůstala u skvěle placené práce s možností super kariéry a (nebo) si nevzala některého z řady kluků, kteří o mě kdysi stáli (zvláštní, že ze všech jsou dneska velmi úspěšní podnikatelé nebo velmi nadstandardně placení zaměstnanci). Potřebuju jaro, sluníčko, dobít baterky... |
Violetina | 107733 |
10.2.2018 17:51:11
Lefff, proti sídlišti (obzvlášť zabydlenému) nemám ani slovo, koneckonců, taky na jednom bydlíme.
Fakt bych se zamyslela, co všechno v té místnosti potřebuju - jíme všichni společně u stolu? Pravidelně? Koukáme na TV každý den? Potřebujeme mít válecí místo? Vaříme hodně, složitý jídla? Nebo jsou většinou rychlovky? A pak podle toho hýbat zónami v pokoji. My třeba máme stůl, ke kterému se momentálně vejde sedm lidí, když by se roztáhl, tak 12. V bytě jsme sami dva, ale počítáme s častými rodinnými i přátelskými společnostmi a velký stůl byl pro nás důležitý. Na druhou stranu máme pidi sedačku a žádnou televizi - když už na něco koukáme, tak si vlezeme do poslele a čučíme na počítač... |
Lefff | 13513 |
10.2.2018 17:49:30
Buchli,
u mě je problém, že jsem se narodila v Praze a bojím se jít kamkoli jinam. Je mi jasné, že v ceně tohoto malého bytu bych mohla jinde mít domek. O dalším dítěti neuvažuju ani v nejmenším. Kdybych před lety viděla do budoucnosti, zůstala bych bývala u dvou. Ale to je na jinou diskusi... |
Buchli | 121873 |
10.2.2018 17:36:55
Leff, chápu, taky jsme bydleli v pěti lidech v bytě 69m2 a taky jsme uvažovali o podobné úpravě, jakou zamýšlíte. Pak jsme ale náhodou našli zajímavý dům a všecko bylo jinak. Včetně dalšího dítěte.
|
Lefff | 13513 |
10.2.2018 17:22:58
Aleno,
ano, z důvodů sítí. Kdyby tenkrát soudruzi udělali paneláky o jeden jediný metr širší, mohli ušetřit obyvatelům hodiny nervů, litry potu a potoky slz. Dohájezelenýho. |
Lefff | 13513 |
10.2.2018 17:20:48
Viol,
byt má 68 metrů čtverečních a bydlí nás tam 5 lidí a 5 zvířat. Pěkné sídliště se vzrostlou zelení, domy daleko od sebe, spousta světla, vše u nosu od obchodů přes školy, metro, bus, tram až po doktory, kousek do lesoparku. Bydlím tu celý život a doteď se mi tu líbilo, ale... začíná být těsno. Škoda, že nám sousedka nechce prodat vedlejší 2kk, bylo by po starosti. |
Další akce nalezte zde
Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2018 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.
Publikační systém WebToDate.