6.12.2011 13:18:34 MM, 2 kluci
Máslo je OK, sádlo už méně...
... pokud vím ( a to jsem se výživou zabývala celkem dost).
Je pravda, že margaríny jsou chemicky ztužených a pak různě upravovaných olejů, byla to původně válečná náhražka másla a až později se rozjely různé kampaně, jak jsou margaríny údajně zdravé - no výrobci potřebovali mít odbyt i po válce, že?
Máslo je přírodní tuk a když se to nepřehání s množstvím, je naprosto OK. Tedy třeba na chleba, ale při pečení. (Když se peče málokdy, ale zato pak z kvalitních surovin...)
Smažit třeba na slunečnicovém či řepkovém oleji je také v pořádku, pokud vím.
Velmi stabilní je tuk palmový, nemusí se ztužovat, jelikož už tuhý je.
Ale když je tu řeč o fritézách - tak tam třeba vidím trochu kámen úrazu: Přece na těch párkrát za rok, co máme smažené jídlo, tak nevím k čemu by nám byla fritéza????
Dá se přece dělat spousta jídel vařených, dušeých, na páře, pečených v troubě...
Smažení je výjimka.
Obecněn mám dojem, že ty "tlusté" děti z toho často jen tak nevyrostou proto, že jejich rodina ve špatných návycích setrvává, i přes varování. Kdyby přešli na zdrabější stravu a víc pohybu, tak by logicky rostly do výšku, ale už ne do šířky - ale mám dojem, že ti rodiče na to často (samozřejmě ne vždy) kašlou, a podle toho to pak vypadá.
Chudáci děti - čím jsou starší tím hůř se toho zbavují a tím cí problémů jim to přináší...
Odpovědět