Re: Potravinová alergie
Lvice, je to hrozné, znám to. Sám jsem alergický na pyly velice ranných rostlin - jívy, břízy, lísky,... končí to lípou. Takže sezona od února do půlky května, záleží na počasí, plus testy ukazují prach a kočičí srst, to se naštěstí moc neprojevuje. To vše od 4 let, do té doby to bylo latentní. Tenkrát ani doktoři pořádně nevěděli, co to alergie je ani jak to léčit či potlačovat. Takže z toho bylo astma a ve škole asi 2 měsíce "prázdnin" navíc. Co se týče jídel, je možná lehčí napsat na co nejsem alergický. Začalo to mrkví, pak papriky, jablka, hrušky, banány, meruňky, broskve, celer, luštěniny...ořechy...kiwi a spousta dalších věcí. Asi znáš jak poznat, že ti něco neudělá dobře.
Naštěstí puberta a další čas, resp spíš návyky jak se chovat v sezoně, plus léky, mi pomohly alergie a astma zvládat. A taky co dělat mimo sezonu, abych další jaro přežil.
A ještě jedna zkušenost, kterou mi potvrdila i moje alergoložka. U některého ovoce je většina alergenů ve slupkách, takže mě stačí si jablko či hrušku oloupat a mohu je jíst. U broskví a meruněk to pomůže někdy. U banánů, kiwi to nepomáhá vůbec. Papriky pomůže jedině uvařit, ořechy upražit a lískové a mandle zbavit slupek.
Toť moje troška do mlýna, snad to někomu pomůže.
Odpovědět