22.11.2007 22:14:48 Katoun
Podobné zkušenosti
Když jsem zjistila, že synovi vyšly v alergologických testech také potravinové alergie - vaječný bílek, kravské mléko, sója, pšeničná mouka, oříšky, ... - tak jsem se opravdu hodně zalekla, okamžitě jsem začala hledat recepty s alternativními náhradami a začala řešit jeho jídelníček v MŠ, kam dochází. Po konzultaci s dětskou alergologožkou, ke které syn dochází, jsem zjistila, že jeho potravinové alergie jsou naštěstí v minimální míře (hodnotách v krevním testu) a nevyžadují žádný speciální jídelníček. Tak to se mi opravdu ulevilo, protože MŠ nebyla příliš ochotná vyjít vstříc a argumentovala celou řadou věcí, se kterými se setkaly ostatní maminky ve výše uvedených příspěvcích. Doma se ale snažím, aby jedl spíše pečivo ze žitné mouky, pšeničnou mouku se snažím nahrazovat žitnou moukou, která existuje ve variantě jako hladká i hrubá, pokud nemusím zahušťovat, nezahušťuji, když, tak používám solamyl (bramborový škrob, nastrouhanou bramboru), pokud používám vejce jako zavářku do polévky, nechám o hodně déle vařit, vejce v jeho stravě musí být maximálně tepelně upravená (takže žádná vaječina, vaječné omelety), kupuji bezvaječné těstoviny, používám hodně rýži, ... Když srovnám naše omezení, tak vlastně zjišťuji, že "nemáme problém", bydlíme na vesnici a v našem okolí není žádná další školka, která by byla ochotná syna se změnou jídelníčku přijmout. Doufám, že časem se vytratí i tahle "diskriminace" a děti si budou moci naplno užívat v MŠ bez ohledu na strach z jídla.
Odpovědět