Re: Mám doma opak - recepty
JE TO SICE PRO MLADSI DETI, ALE TREBA SE TO BUDE HODIT
Jak se nezblaznit z rad o prikrmech a prechodu na pevnou stravu (12 – 18 mesicu)
MLEKO
Prestoze je mrnouskova strava cim dal pestrejsi, mleko zustava az do 3 let jeho nejdulezitejsi potravinou. Od 10. mesice do 3 let se doporucuje podavat tzv. mleko pokracovaci, ktere je mnohem bohatsi na zelezo, vitaminy a nenasycene mastne kyseliny a obsahuje mnohem mene proteinu nez mleko kravske. (Nadbytek proteinu zatezuje detsky organismus a pozdeji muze zpusobovat obezitu). Doporucena denni davka je 500ml, ale pokud junior zacina byt mlickem uz trochu znuden, muzeme cast nahradit syry, mlecnymi kasemi…
NOVINKY V JIDELNICKU
ZELENINA: cekanka, rajcata, zeli Pozor! Zeleninu muzeme zacit podavat i syrovou (nastrouhanou nebo najemno nakrajenou).
OVOCE: ananas, hroznove vino (bez pecicek), jahody, meloun, tresne (samozrejme vypeckovane), citrusove plody: pomeranc, mandarinka…
Brambory, testoviny ci ryze jako samostatna priloha k masu ci rybe (bez zeleniny)
Muzeme zacit MALICKO solit a korenit
Kravske mleko na pripravu kasi apod. (vhodnejsi je ale mleko pokracovaci)
Maslo (bohate na vitamin A) namazane na kousku chleba
Vajecny bilek. Muzeme tedy podavat 1 cele vajicko tydne (natvrdo uvarene nebo michane)
Kakao typu Granko (pozor na obsazeny tuk a cukr! Jen v malem mnozstvi, napr. na ochuceni krupicove kase)
Med
ZMENA KONZISTENCE
Viz. minuly dil. Od 1 roku je doporucovano uklidit mixer do skrine a zacit jidlo pouze rozmackavat vidlickou nebo krajet na malinke kousky, aby si detatko zvyklo spravne kousat. Pokud ale spuntik jeste nema zoubky nebo pravidelne nalezate ve stolici kousky jidla, vratte se k mixovani.
NAPOJE
Co nabizet k piti? Kojeneckou vodu, redene prirodni ovocne stavy, prirodni dzusy. POZOR!!! Cukry a kyseliny obsazene v ovocnych stavach mohou narusit zubni sklovinu, obzvlaste kdyz nechavame dite upijet dzusy a sladke caje na noc. Spatne prostredi v ustech se tak neustale obnovuje. Nejlepsi je nechat ho napit najednou a pokud je to vecer, jeste mu dat na zapiti cistou vodu nebo neslazeny caj. Pres den staci zajist ovocem nebo zeleninou.
ZELENINOVA VECERE
Pokud uz spuntika vecerni piti mlicka nebavi, je cas zacit servirovat ‘opravdickou’ veceriJ! Pokud mel na obed zeleninu, dejte mu vecer testoviny, brambory nebo ryzi a naopak (viz. miminci menu). Pokud v poledne maso nebo rybu nesnedl, nic vam nebrani dat mu je vecer. Dulezite je zachovat doporucenou denni davku.
Miminci menu ve 12.-18. mesici
1. Rano :
250ml pokracovaciho mleka NEBO 250ml kase NEBO 200ml mleka a krajicek chleba s maslem ci syrem
2. Poledne:
200g varene ci syrove zeleniny NEBO 3 polevkove lzice obilovin (nasekane testoviny, ryze, krupice, brambory /bramborova kase) + 30g masa/ ryby/ cele vajicko
130g vareneho ci syroveho ovoce NEBO 1 kelimek jogurtu
voda na zapiti
3. Odpoledne :
250ml pokracovaciho mleka + 130g ovoce + 2 piskoty
NEBO Kase (ochucena ovocem)
NEBO 1 jogurt + ovoce + 2 piskoty
4. Vecer:
200g zeleniny NEBO zeleninova polevka s 3 polevkovymi lzicemi testovin, ryze ci brambor (pokud na obed byla zelenina bez obilovin)
1 jogurt NEBO pokracovaci mleko
NEBO kase ochucena ovocem (pokud miminku vyhovuje a se zeleninovou veceri hodlame pockat)
Denni mnozstvi jidla ve 12.-18. mesici (orientacni tabulka)
Pokracovaci mleko - 500ml ve 2 az 3 davkach
Ovocne stavy - 50-100ml /den (zbytek kojenecka voda)
Kase (mnozstvi kase v prasku) - 6 polevkovych lzic rano NEBO odpoledne NEBO vecer
Ovoce - 130g 2krat denne (poledne a odpoledne)
Zelenina - 200-250g varena ci syrova 2krat denne
Maso/ Ryba - 30-35g /den (nejlepe v poledne)
Mlecne vyrobky, syr - 1 jogurt, 20g syra
Ryze, obiloviny, brambory30g /den (=3 polevkove lzice)
POZNAMKY
Vyvarujte se:
nadbytku soli, koreni, tuku, cukru
sirupu, limonad, alkoholu
smazenych jidel (hranolky…)
bonbonu, lizatek
dortu, zmrzliny, sladkeho peciva
kecupu, horcice, zalivek do salatu
salamu (prilis slane)
ryb v konzerve
plnotucneho mleka (lepsi je polotucne)
umelych sladidel
orisku (nebezpeci vdechnuti), arasid (nebezpeci alergie)
prepalenych tuku
lustenin (nadymaji)
nerozmackane ryze (nebezpeci vdechnuti!)
tabulkove cokolady
vajicek namekko a nedostatecne uvarenych
sekaneho masa (prilis tucne)
Behem dne nabidnete jedlikovi spise ovoce nez piskoty
Omacky zahustene jiskou ano nebo ne? Volala jsem na zdejsi horkou linku miminci vyzivy, kde mi bylo receno, ze neni duvod je nepodavat. Osobne se mi ale zda, ze je to vec dosti tucna a tezko stravitelna, tak si na ni Eden asi jeste par mesicu pocka...
RECEPTIKY
Hraskova omacka k rybe ci masicku
100g hrasku
2 lzicky smetany
Hrasek uvarime a rozmixujeme se smetanou. Vzniklou omackou polijeme nasekanou rybu ci masicko. Mnam!
Zapeceny cuketacek
1 cuketa
½ sklenicky pokracovaciho mleka
spetka muskatoveho orisku
1 lzice strouhaneho syra
Oloupanou cuketu nakrajime na kolecka, ktera naskladame do ohnivzdorne misky. Zalijeme mlekem, pridame spetku muskatoveho orisku a v horke troube 3 minuty zapeceme. Posypeme syrem a jeste 10 minut nechame zapect.
Tricolorka
1 male rajce
1 sklenicka mrkvove presnidavky (Hipp)
1/3 cukety
1 lzicka strouhaneho syra
Troubu predehrejeme na 200°C. Rajce oloupeme, zbavime seminek a nakrajime na malinke kosticky. Cuketu omyjeme, oloupeme a nastrouhame. Dno ohnivzdorne misky polejeme trochou mrkvove presnidavky a na ni navrsime rajce, cuketu a zbytek mrkve tak, aby vedle sebe vnikly 3 prouzky. Posypeme syrem a 10 minut zapeceme.
Originalni priloha k pecince
1 rajce
1 krajicek chleba
1 lzicka olivoveho oleje
Rajce oloupeme, zbavime seminek a nakrajime na malinke kosticky. Z chleba odkrojime kurku a nakrajime jej take na kosticky. Vse smichame, ochutime olivovym olejem a nechame pri pokojove teplote chvilku ulezet. Tato priloha je vyborna k pecenemu masu (z ‘nasi’ pecinky mrnousovi kousek odkrojime a zbavime kuze a tuku).
‘Omacinka jajka’ (= ‘rajska’, zamlada me nejoblibenejsi jidlo:D)
1dcl rajcatove stavy
2 lzice ryzove kase
2 lzice bileho jogurtu
Rajcatovou stavu ohrejeme, pridame ryzovou kasi a bily jogurt. Muzeme podavat jako omacku na nasekane testoviny.
Rajske osvezeni
1 rajce
1 jogurt
1 listek cerstve bazalky
spetka soli
Rajce oloupeme, zbavime seminek a nakrajime na male kousicky. Smichame s jogurtem a nejemno nasekanou bazalkou. Pridame spetku soli a podavame chlazene.
Sladka tecka….
Tradicni krupicajda
½ l mleka
4 lzice detske krupicky
spetka soli
na ochuceni: trocha vanilkoveho cukru, skorice, granka, ovocne presnidavky, kousky ovoce, med…
V mlece za staleho michani uvarime krupici, pridame spetku soli. Na taliri dochutime jednou z vyse uvedenych mnamek ;).
Ryzova kase s ovocem
1l mleka
25dkg ryze
ovoce podle sezony nebo ovocna presnidavka
Ryzi rozvarime v mlece na kasi a pridame ovoce nebo ochutime ovocnou presnidavkou.
Mrkvovo-jablecny mls
10 sparenych rozinek
1 velka mrkev
1 velke jablko
1 lzice bileho jogurtu
troska medu
Mrkev a jablko nastrouhame, sparene rozinky nahrubo nakrajime, vse smichame.
Tropicka lahudka (2 porce)
¼ ananasu
4 detske piskoty
½ bananu
1 lzicka citronove stavy
Ananas oloupeme a zbavime vlakniteho stredu. Nakrajime ho na kosticky. Rozmixujeme ananas, banan a citronovou stavu, precedime pres jemne sitko. Piskoty rozlomime, polozime na dno misticek a polijeme rozmixovanou smesi. Nechame hodinu v chladu ulezet (aby piskoty zmekly). ¼ hodiny pred podavanim z lednicky vytahneme. Muzeme skladovat 48 hodin.
Krupicny kopecek s presnidavkovou polevou
125ml pokracovaciho mleka
1 lzice krupice
1 lzicka cukru
1 ovocna presnidavka jakekoli prichuti (130g)
½ vanilkoveho lusku
Mleko, vanilku a krupici privedeme k varu, pridame cukr a 4 minuty varime na mirnem ohni. Vanilkovy lusk vyjmeme a pridame 2 lzice presnidavky. Smes nalejeme do maslem vymazanych misticek a nechame v chladu ztuhnout. Podavame vyklopene na talirku a polite zbytkem presnidavky.
Tvarohove knedlicky pro papave bobicky
250g netucneho tvarohu
150g polohrube mouky
1 vejce
podle potreby detska krupice
50g strouhanky z piskotu
100g strouhanych jablek
10g rozpusteneho masla
Z uvedenych surovin (krome strouhanky z piskotu a masla) vypracujeme jemne testo hustsi konzistence, ktere nechame asi 15 minut odpocinout. Potom z testa vytvarujeme kulicky, ktere varime ve vode asi 10 minut. Obcas promichame. Uvarene dame na talir, posypeme strouhankou z piskotu a polijeme rozpustenym maslem. Dochutime troskou cukru.
Kuřecí stehno s hráškovou rýží / pro děťátko dobroučké rizoto
(v receptu schválně neuvádím sůl, ať se každý zařídí podle sebe, jestli mírně osolit i pro děcko, nebo plně solit až na vlastním talíři)
Kuřecí stehno posypat mletým kmínem a upéct (já když mám pouze 1 stehno, peču ho v mikrovlnce, kde mám šikovný program - kombinace mikrovln a grilu). V mikrovlnce to trvá asi 20 minut, na závěr přidat kousíček másla.
V kastrůlku uvařit rýži, v druhém kastrůlku trochu hrášku a mrkvičky.
Během půl hodiny je vše hotovo a vaří se samo.
Pro děťátko: z kuřecího stehna odkrojit kousek libového masíčka (samozřejmě bez kůže), nakrájet nadrobno. Spolu s rýží, hráškem a mrkvičkou dle stavu kousání upravit (nakrájet, propasírovat, rozmixovat). Možno spojit lžičkou kysané smetany nebo jogurtu.
Pro maminku: hrášek zamíchat do rýže, polít šťávou s kuřete a podávat s pečeným stehnem.
Též je možno rýži se zeleninou vařit spolu, ušetří se jedna nádoba. Nebo rýže uvařit víc, namočit ji do mléka a odložit do ledničky, kde se z ní večer (nebo druhý den večer) přidáním lžičky džemu stane výborná rýžová kaše.
Kuřecí prsíčka s bramborovou kaší
Kuřecí prsa rozříznout, naklepat, pro děťátko odkrojit takový ten proužek, který se stejně většinou sám oddělí.
Bramborovou kaši uvařit klasickým způsobem.
Pro děťátko: masíčko naklepat, posypat bazalkou a osmahnout na pánvi v minimu oleje nebo i bez něj. Nakrájet nadrobno a zamíchat do kaše.
Pro maminku: maso dle chuti okořenit a osmahnout běžným způsobem, podávat s kaší.
Obměna: místo kuřecích prsou použít rybí filé.
RECEPTIKY 9-12 mesicu
Sametova kasicka z mrkve a brokolice
• 100g brokolice
• 2 mrkve
• 3 polevkove lzice ryze
• troska kojeneckeho mleka
• kousicek masla
V pare uvarime brokolici a mrkev. Zvlast uvarime ryzi. Vse rozmixujeme a vmichame trochu kojeneckeho mleka. Na zaver pridame kousicek masla.
Zampionova pena
• 2 brambory
• 50g zampionu
• ½ bile cibulky
• stava z ½ citronu
• 2 polevkove lzice smetany
V pare uvarime brambory, zampiony a cibulku. Vse rozmixujeme, pridame stavu z citronu a smetanu.
Bramborova kase labuznik
Uvarenou bramboru rozmackame, pridame 1 pol. lzici strouhaneho syra a 1 lzicku smetany.
Kaviar z lilku
• 1 lilek
• ½ kelimku jogurtu
• stava z ½ citronu
V pare uvarime lilek (oloupany), rozmixujeme jej s jogurtem a stavou z citronu.
Bramborova kase trochu jinak
• 1 velka brambora
• 1 polevkova lzice jogurtu
• 1 lzicka cerstveho kopru
• kousicek masla
Bramboru uvarime, rozmackame, pridame maslo, jogurt, dobre promichame. Posypeme najemno nasekanym koprem.
Netradicni cuketovo- bananove papanicko
• 1 stredni cuketa
• ½ bananu
• kousicek masla
• nekolik kapek citronove stavy
Cuketu a banan oloupeme, nakrajime na kousky, uvarime v pare (20min.), rozmackame a pridame maslo a citron.
Banan s masickem
• 1 banan
• 1 lzicka citronove stavy
• kousicek petrzele
• 20 g tepelne zpracovaneho kureciho masa (muzeme kousek uzdibnout z peceneho kurete)
Maso zbavime kuze a najemno je nakrajime. Banan dame do trouby (termostat 6/180°C) a jakmile slupka zcerna, vyndame jej, oloupeme a polovinu rozmackame. Primichame stavu z citronu, nasekane maso a najemno nasekanou petrzel. Deti toto jidlo miluji!!!
Pozn. Stejnym zpusobem lze smichat kureci maso s varenym a rozmixovanym jablkem.
Bramborova kase s okurkou
• 1 brambora
• 80g salatove okurky
• spetka petrzele
• kousicek masla
Uvarenou bramboru rozmackame. Okurek oloupeme, odstranime seminka a 8 min jej povarime v pare. Rozmackame a smichame s bramborou. Pridame maslo a najemno nasekanou petrzel.
Mrkvovo-kukuricny blivajzek s bazalkou
• 100g mrkve
• 80g kukurice
• 3 listky cerstve bazalky
• kousicek masla
• speticka soli
Mrkev a kukurici uvarime a rozmackame. Pridame maslo, speticku soli a najemno nasekanou bazalku.
Milk shake
• 1 banan (nebo 3 jahody, nebo pul bananu a dve jahody…)
• 120ml kojeneckeho mleka
• ½ lzicky vanilkoveho cukru
Rozmixujeme banan (ci jine letni ovoce), kojenecke mleko a vanilkovy cukr. Vyborna svacinka !!!
Jahodova mnamka pro nealergiky ;)))
• 100g omytych jahod
• 2 listky maty
• ½ kelimku bileho jogurtu
• 1 lzicka vanilkoveho cukru
• nekolik kapek stavy z citronu
Rozmixujeme jahody s matou, pridame jogurt, vanilkovy cukr a nekolik kapek citronove stavy.
Krupicno-tapiokova pochoutka
• 30g krupice
• 10g tapioky
• 1 lzicka medu
• 200ml kojeneckeho mleka
V horkem mlece rozpustime med, postupne prisypavame krupici a tapioku. Varime 15 minut na mirnem ohni.
Servirujeme studene, polite rozmixovanym cerstvym ovocem. Mnam!!!
Merunkovo-jahodova pena
• 2 hodne zrale merunky
• 4 stredni jahody
• 3-4 kapky citronove stavy
Ovoce omyjeme a osusime. Z merunek odstranime pecky a spolu s jahodami a citronovou stavou je rozmixujeme.
Odpovědět