Všeobecně platí, že vegetariáni mají nižší riziko onemocnění srdce než konzumenti masa.
Podle studie na lidech aktivně se zajímajících o své zdraví se širokým spektrem stravovacích návyků - od konzumentů masa, přes polovegetariány, vegetariány až po vegany (tedy ty, kteří nejí žádné produkty živočišného původu, včetně mléčných produktů a vajec) - však pro snížení rizika onemocnění srdce nestačí pouze přestat jíst maso. Nahradíme-li maso ve své stravě jinými potravinami s vysokým obsahem živočišných tuků a cholesterolu, jako jsou např. sýry a vejce, riziko se nesníží, uvádí spoluautor studie dr. Tim Key z University of Oxford.
Výsledky třináctiletého pozorování téměř 11 000 lidí ve věku od 16 do 80 ukázaly, že čím vyšší byl příjem celkových tuků, nasycených živočišných tuků a cholesterolu, tím bylo riziko úmrtí na nemoci srdce a cév vyšší. Podobný trend byl pozorován při zvyšování příjmu vajec a sýrů (kromě tvarohu). Lidé, kteří měli střední a vysoký příjem zelené listové zeleniny měli nižší pravděpodobnost úmrtí z jakékoliv příčiny oproti lidem s nižším příjmem těchto druhů zeleniny.
Účastníci studie jako celek měli asi poloviční úmrtnost na nemoci srdce a cév oproti běžné populaci Anglie a Walesu.
Poslední fotky z emailového průvodce rodičovstvím.
Emailový průvodce rodičovstvím je zdarma pro všechny rodiče od početí do 6 let věku.
Těhotenství |
Dítě |
(C) 1999-2018 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.
Publikační systém WebToDate.