16.12.2009 20:42:05 Miki
Re: remoska je ekologičtější ne ?
Tu remosku bez hliníku bych raději nesháněl (nikdo ji nevyrábí). Hliník je jedním z vůbec nejlepších vodičů tepla, díky tomu Remoska hřeje prakticky ideálním způsobem (pro pečení a zapékání) shora i zdola. Např. nerez oproti hliníku teplo skoro nevede, kvalitní nerezová remoska by proto musela být nezbytně sendvičová (např. nerez-měd-nerez).
Osobně preferuji Remosku s Teflonem. Největším rizikem Teflonu (o kterém se ale nemluví) je to, že se z něj může uvolňovat nebezpečná látka PTOA používaná při jeho výrobě. Teflon na Remosce má ale licenci DuPont a tohle je problém spíš neznačkového teflonu. Eventuelní pyrolýza (ze které máš asi nejspíš obavy) je podmíněná dosažením potřebné teploty. Rozpálené víko bude mít jistě něco něco přes 200oC (při příštím použití Remosky to ze zvědavosti snad i přeměřím), samotná nádoba ale zcela bezpečných 200oC nedosáhne. Možná by bylo pro tebe řešením napsat výrobci a objednat si kombinaci teflonové mísy s čistě hliníkovým víkem, sám bych šel ale spíš do čistého teflonu (je to čisté a praktické). Podle mně jsou skrytá mnohem podstatnější rizika ve způsobu tepelné přípravy potravin než teflonu samotném a v tomto má myslím Remoska právě celkem navrch
Odpovědět