26.12.2009 22:16:51 Miki
Re: Pomalý hrnec vs remoska - rekapitulace
Diskuze zde už sice patrně skončila, pro zájemce se ale pokusím uvést jen velmi stručné shrnutí výhod-nevýhod remosky.
Asi největší výhodou remosky je její jednoduchost použití. Pečení v troubě je totiž celkem alchymie ohledně umístění pekáče, přiklápění a odklápění, podlévání a nastavování teploty. Kdo to má zmáklé, upeče v troubě i bez nějakého většího přepalování tuků (kvalitu upečení bezpečně ohodnotí např. lidé s nemocnou slinivkou).
V remosce se oproti troubě peče velmi snadno. Stačí vložit upravenou potravinu (žemlovka, fr. brambory, kuře, ...) a zapnout. Maso je samozřejmě dobré ihned přiměřeně podlít vodou (cca 200-250 ml), žemlovla a spol. se po krátkém rozehřátí zaleje vajíčkem rozšlehaným v mléce. Ke konci pečení může přijít ještě nějaké to otočení opečínek, pokladení plátky másla apod.
V čem vězí jednoduchost použití remosky? Myslím že to je následující:
1. Remoska vytváří jen nezbytně velký uzavřený prostor - jídlo se proto příliš nevysušuje tak jako v normální troubě.
2. Hlavní teplo v remosce přichází zhora. U klasické trouby je to obráceně, což má za následek "škvíření" štávy, nutnost častějšího podlévání a větší náchylnost k přepalování. U remosky se horní teplo v kombinaci s horkou párou postará o celkem šetrné opečení.
Po jednoduchosti použití je další velkou výhodou nízká spotřeba. Remoska upeče za zlomek ceny ve srovnání s klasickou troubou. Při dnešní ceně proudu to rozhodně není zanedbatelné.
Co se nevýhod týká: víko remosky nelze při čištění namočit, navíc je přívodní šnůra dnes k němu připojená napevno (trochu nešikovné při čištění). Hlavní nevýhodou je ale asi hliník s teflonem. Hliník špiní a je proto celkem oprávněně podezřelý, teflon se při vysoké teplotě rozkládá a uvolňuje jedovaté zplodiny. Krátké měření ukázalo (přesný IR teploměr), že teplota víka remosky dosáhne bez problémů i teploty 260oC a to už je na teflon opravdu příliš. Čerstvým zájemcům o pečení v remosce bych proto asi doporučil obstarat si kombinaci teflonové mísy s čistě hliníkovým víkem, potravina tak nepřijde do styku s hliníkem a teflon pro změnu s vysokou teplotou. Při objednání u výrobce by to snad neměl být problém. Hliníkové víko pak ale bude nutné čas od času vycídit. OK, toliko o zkušenostech s remoskou
.
Odpovědět