Postupovala bych stejně, jako ty - začala bych až po ukončeném 6měs.
Je plně kojený, prospívá, nestrádá - myslím, že není kam spěchat.
Je to koneckonců tvoje dítě, takže se s ní o tom moc nebav.
Já jsem třeba, co se týče těch alergií,postupovala naprosto proti WHO (tedy tomu, co se teď píše), když jsem čekala synka. My máme v rodině ze všech stran atopie, ekzémy, alergie, astmata... prostě kam se podíváš, skoro každý má nejaký takovýhle problém.
Takže jsem si hodně načetla (a kupodivu zjistila, že to co se tehdy psalo ve světě tady alergologové vůbec nevěděli) a prostě ze svého jídelníčku od těhotenství až do ukončení kojení (kojila jsem 2 roky), škrtla všechny nejznámější alergeny, jako ryby, ořechy, sladké mléko (jedla jsem jen zakysané výrobky), veškeré tropické ovoce, hořčici, med atp. V podstatě jsem se živila jen tím, co v ČR vyrostlo - tedy jídelníček našich babiček.
Synek byl kojen plně do půl roku, do roka byl striktně na bezlepku a MM, všechny potencionální alergizující příkrmy jako ovoce, zelenina atp. měl přešlé varem - var ničí alergeny.
Postupně po 2-2,5 roce cca 3 let jsem mu začínala přidávat třeba pomeranč atp. Např. první rybu - sladkovodní, měl až tak na 2,5 roce, taktéž třeba kakao až po 2,5 roce věku...
Taky ho ještě v porodnici osídlili bakterií E.coli - je zařazen do studie, která sleduje účinky osídlení na dětech alergických matek a tak každý rok sledován (krev, stolice).
No a prozatím se zdá, že se všechna tato opatření vyplatila a on je z imunologického hlediska prozatím úplně v pořádku.