10.10.2012 13:45:32 koré
Co dává cukrářským výrobkům dlouhou trvanlivost?
Právě jsem koupila klasické hořické trubičky, neplněné.
Složení:
pšeničná mouka
máslo
cukr
sušené mléko
sušené žloutky
rostlinný olej
aroma vanilkové
lískový oříšek
skořice
med
A mají trvanlivost do 1. 6. 2013, přičemž se můžou skladovat při normální teplotě. Jak to? Mléko i žloutky jsou sušené, ale přece jen je tam máslo a olej...to nevadí, resp. to opravdu tak dlouho vydrží "zdravé"? Je to dáno speciálně tím, že jde o hořické trubičky, tj. suchou tenkou vrstvičku těsta? Funguje tam jako konzervant med?
Ptám se i proto, že jsem v pátek upekla jablečný koláč (tímto zdravím angrešta, šlo o pařížský jablečný koláč z plánované kuchařky a byl moc dobrý), půlku jsme přes víkend snědli a druhou půlku jsem zapomněla zavřenou v troubě na chalupě. Bude tam tak 15 a méně stupňů, ale dostaneme se tam zase až v pátek...a vůbec nepochybuju o tom, že koláč je z hygienického hlediska ztracen a budu ho muset vyhodit. Ale proč - protože je to mokrý koláč s náplní? Kdyby tam bylo jen těsto, tak zjevně může vydržet do 1. 6. 2013
Odpovědět