Re: Hovězí vývar s použitím zmražené zeleniny
Mražení kvůli rozpínavosti ledu vede k popraskání těch buněk, které mají hodně tekutiny ve vakuolách. Takže mražení je na zelenině znát tím víc, čím vodnatější zelenina to je. Ale je to znát nikoli na samotném chuťovém vjemu (ten je podmíněný chemickými látkami a chemické složení zeleniny se takřka nezměnilo, mrazem se moc molekul nemění, to spíš při chybném rozmrazování můžou mikroorganismy některé dlouhé molekuly naštěpit a tím pozměnit chuť.), ale na vjemu hmatovém, který rozpoznáváme jako texturu potraviny. Tj. pokud Ti jde o zeleninu, kterou potom nebudeš přímo jíst, tak mražení je úplně fuk, na chuti vývaru to nic nezmění.
Ale pokud chceš pak tu zeleninu dávat do polévky jako zavářku, tak k určité změně dojde. Třeba u celeru bude změna velmi malá (obsahuje málo vody), u cukety velká.
Odpovědět