Re: Kvašená zelenina
Pozor na "nádoby na vašení", které se teď houfně prodávají. Nejsou to ve skutečnosti kvasicí nádoby.
Obecně se dá kvasit víceméně v jakékoli nádobě, ale je tam riziko vzniku plísní v době, kdy to teprve kvasí a není to ještě chráněno kyselým prostředím.
proto existují speciální kvasicí nádoby, které riziko plísní velmi snižují. Jejich principem je naprosté zamezení přístupu vzduchu se současným odvodem plynů vznikajících při kvašení, které probíhá přes vodní zátku. Obvykle to najdeš pod názvem zelák, protože pod názvem "kvašák" zaplavily různé rukodělné obchůdky internet naprosto nesmyslnou věcí, kterou od sebe asi vzájemně kopírují - s takovým dřevěným kolíkem. Tahle nádoba riziko plísní vůbec nesnižuje, je to úplně stejné, jako bys kvasila v čemkoli jiném. Tak pozor na to, je za to škoda peněz.
Spoustu informací najdeš na blogu Zkvaseno.
Odpovědět