7.5.2015 9:01:15 Marie-Ellena
Re: Jak děláte šípkový čaj?
Můj osvědčený a 100% recept - hlavně šípky NEVAŘIT!!! Ztrácí to nejcennější, vit. C.
Tenhle recept mám od svého tatínka a musím říct, že 100% pomáhá už kolik let. Vždycky si na podzim nasbíráme a usušíme šípek a při takových těch nachlazeních a virózách je nepřekonatelný. Máme vyzkoušeno, že dost urychluje průběh nemoci nebo když ho začnete pít hned v počátku, dokáže ho zastavit.
Menší hrstičku sušeného šípku dám do igelitového (raději dvou najednou, kdyby se jeden protrhl) pytlíku a na prkýnku roztluču paličkou na maso (kulatou stranou, ne tou zubatou) tak, aby každá bobulka šípku byla rozbitá. Nemusí to být "na kaši", ale šípky musí být "otevřené". Tuhle drť potom vsypu (opatrně, protože z toho lítají ty šípkový pidichloupky a když se rozletí, píchají do rukou...) do klasické skleněné konvice na čaj. Ve varné konvici si ohřeju vodu, ale POZOR jen na takovou teplotu, aby to byla voda teplá, ne horká a už vůbec ne vroucí. Vyššími teplotami se množství vitamínu C, který šípek obsahuje, ničí. Já osobně vodu jen zlehka prohřeju, je spíš teplejší vlažná, zkusím to vždycky na své ruce. A tou vodou zaleju šípky a nechám louhovat. Hrníček nebo dva tohoto čaje za den jsou k ničemu, musíte se tím vyloženě prolívat, pít, pít, pít.....furt! Když dopijete konvici, je možné ještě jednou nebo dvakrát stejným způsobem dolít vodu na tutéž šípkovou drť, vitamín C se bude louhovat dál.
Odpovědět