18.11.2015 13:01:03 pečlivá Marta
Re: Jak děláte šípkový čaj?
DD, dělám už léta výborný domácí čaj ze sušených šípků. Právě teď, po prvních mrazících, je nejlepší doba ke sběru šípků. Červené šípky dobře vyperu v teplé vodě, nožem odstraním oba konce (bubáka a stopičku), rozprostřu na pečicí plech a nechám uschnout-suším ve sklepě na plynovém kotli, aby sušení probíhalo pomalu. Sušení v troubě není vhodné, šípek často zčerná!
Usušený supertvrdý šípek dávám postupně do kuchyňského drtiče. Jednotlivé podrcené dávky nasypu do velkého umělohmotného cedníku a podélně protřásám. Postupně se z chloupků začnou tvořit kuličky, které se dají zcela ze sítka vybrat a získat tak zcela čistý produkt na čaj: rozdrcené slupky a celá jadérka.
V zimě míchám usušený šípek ještě se sušenou diviznou a slézem maurským. Výborný čaj!!!
Marta
Odpovědět