Re: Česká batolata trpí nedostatkem mléka
Co je to pasterizace?
Je to tepelná úprava mléka, která zničí téměř všechny případné nežádoucí mikroorganismy v mléce a bohužel i ty žádoucí a prospěšné. Tepelné ošetření mléka, nebo-li pasterace je působení tepla po určitou dobu. Rozlišujeme 3 druhy tepelného ošetření:
- Dlouhá pasterizace - ošetření nízkou teplotou 63°C po dobu 30 minut
- etrná pasterizace - šetrné ošetření teplotou 72°C po dobu 15 – 30 sekund
- Vysoká pasterizace (UHT) - ošetření vysokou teplotou 135°C po dobu 1 - 2 sekundy
Co to je homogenizace?
Je to mechanický proces přeměny struktury tukových kuliček v mléce. Tuk v mléce je ve formě různě velkých tukových kuliček. Homogenizace je vlastně protlačování mléka malým otvorem, kde se zmenší a sjednotí velikost tukových kuliček.
Velké tukové kuličky způsobují oddělování smetany od mléka a ulpívání mléka na povrchu sklenice. U homogenizovaného mléka k tomuto nedochází.
Odpovědět