Re: Mytí nožů a kráječů v myčce
Proč já?
Ocel fakt není můj obor.
Nože do myčky nedávám. Mám pro to několik důvodů. Hlavní je ten, že kvalitních nožů mám málo (4 ks - základní kuchyňský, filetovací, loupací a chlebový) + mám jeden šuntovní. A myčka myje dlouho, tedy nože potřebuju mnohokrát za dobu mycího cyklu. Další důvod je poškozování nožů v myčce - nepředpokládám, že by se ničilo ostří (i když samozřejmě, i když je nůž z tzv. nerezové oceli, tak těch antikorozních příměsí v běžném nádobí bývá tak akorát na to, aby nerezivěla v normálním prostředí, ale v přítomnosti různých látek, třeba soli, se koroze urychlí, ovšem v myčce fakt minimálně, nože jsou z kvalitních nerezí, spíš to občas bývá třeba u příborových. )Jenže dost se ničí střenka. Zkusila jsem z badatelských důvodů dát jeden svůj nůž do myčky a už po jednom mytí byla střenka zlehka ohnusnělá. Vzhledem k ceně svých nožů (cca 2 - 3 tis za kus) bych ráda, aby mi vydržely. Do myčky dávám pravidelně pouze nůž šuntovní, který dávám synovi, když mi pomáhá. Střenku už má dost volezlou. Ostří se myslím trochu tupí, když tam nůž blbě dám a on drncá o okolní příbory. jinak ne.
Nože z mandoliny (nemám véčkovou, tak ji nemůžu nazvat V-krouhačem
) do myčky nedávám ze stejného důvodu jako nože. Nebojím se o ostří, ale ten břit je chycený v umělé hmotě a bojím se toho, že se poškodí ta umělina. U některých umělých hmot to pozoruju, že myčkou postupně křehnou.
Krouhací nástavce k robotu, které jsou tvořeny pouze nerezovým kotoučem bez umělohmotných campliků, do myčky dávám vždy. Nepozoruju problém a ručně to mýt nehodlám, je to o pořezání.
Odpovědět