29.7.2016 17:25:36 .libik
Re: Jste gastrosnob?
Mně přijde srandovní mluvit o české kuchyni s despektem, když jakákoliv kuchyně znamená zpracováné maso (ryba, fazole, červík, prostě bílkovina), a nějaká příloha. Frajeřina je v tom, umět to maso(přílohu, omáčku) udělat.
To, že se používají místní zdroje a koření způsobem, jak to dělala mami(babi) sice charakter určuje a může se nad tím někdo povýšeně prsit, nicméně to zatěžuje životní prostředí méně. Takže dám-li ke svíčkové (myslím maso) kořenovou zeleninu s bobkovým listem namísto piniových oříšků s datlí, jsem sice trapně česká, ale nezvětšuji ozonovou díru.
Sprosté slovo knedlík je výraz pro normální přílohu bez chuti a zápachu podobně jako jiná sacharidová záležitost, těstoviny (i ty ze semoliny) zvlášť. Je tedy pravda, že dobrý knedlík dneska neumí nikdo udělat a připouštím, že je to technicky a časově náročnější než vrazit do hrnce rýži.
Takže v rukou příčetného kuchaře, co nešetří, je moderní česká kuchyně jako kterákoliv evropská a jenom upozorňuji, že i my, které se jí neštítíme, vychytávky typu brsalát a syrečky podáváme max 2x do roka.
Odpovědět